Това е първият ми досег с тесто с мая и месене, преди години. Всъщност имах най-добрите помощници - съпругът ми и двете деца, та всички помесихме. :) Резултатът беше впечатляващ за цялата рода. :))
А ето и нужните продукти:
20г свежа мая/ 7г суха
250г/мл прясно мляко
3с.л. кисело мляко
3 яйца (един жълтък или малко белтък за намазване!)
4с.л. олио (и пак е "памук" и без 200мл)
3с.л./38г захар
1с.л./15г сол
около 600г брашно
Разтворете свежата мая с малко захар, мляко (приятно топличко) и брашно - на гъста кашичка и оставете да втасва/ удвои обема си. Ако ползвате суха мая, размесете я с брашното.
В брашното (500г от него) добавете солта и останалата захар, направете кладенче и сипете всички продукти и втасалата мая. Да не забравите
и останалото прясното мляко! Смесете продуктите и омесете тесто. Прибавяйте брашно, колкото е нужно, за да получите меко, но не лепнещо
тесто. Продължете да месите (15ина минути), за да се получат мехурчета в тестото.
Оставете да почине15 мин. След това пак месите (5-10мин.) и оставете да втаса (поне да се удвои, а по добре да утрои). След тази почивка, делите тестото на 3 топки. Всяка топка разточете на кора, малко по-голяма от дъното на съда, в който ще печете. Намазвайте всяка от корите с олио и ги наложетете една върху друга. Нарежете като торта, на 16 парчета. Навивийте триъгълниците от основата към върха, като кифлички и ги наредете в застлана с пекарска хартия или намаслена и набрашнена тава.
Наредената пита оставете да втасва 30мин. Намаже с жълтък (+няколко капки олио и пр. мляко) или с разбит белтък и печете на 200 градуса.
Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси за ориентир.
източник: бг-мамма
Няма коментари:
Публикуване на коментар