Тортата наподобява вкуса на Гараш (това според мнението на феновете
на Гараш-а , че аз точно фен не съм и’), но не съвсем де.... и е мноого
вкусна.... и шоколадова.
Блат:
150г тъмен шоколад
200 г масло
100 г п. Захар
2 с.л. брашно
4 яйца
Блатът
се приготвя, като шоклоадът се стопява на водна баня, охлажда се.
Маслото се разбива съсд захарта, прибавята се жълтъците един по един,
охладения щоколад, брашното и белтъците на сняг + щ. Сол. Сместа се
изсипва в намаслена форма – 24 см (при мен 26см и с пекарска хартия) и
се пече в загрята на 180° около 40 минути. Центърът може да е леко
кремообразен (при мен не беше). Изваважда се от формата и се охлажда.
Крем/ ганаш:
200 г тъмен шоколад
400мл Сметана + 2с. л. п. Захар/
2 с.л. ром
Сметаната
за ганаша се загрява, прибавя се шоколад, когато се разтопи се маха от
огъня, охлажда се и се слага в хладилника най малко за 2 часа. След
това се разбива с миксер на пухкав крем, като се прибави ромът.
Блатът се срязва на две и се пълни с 2/3 от крема. Останалият крем се използва за украса.
Сп.
Меню
Използвах украсата на друга торта пак от Меню, за която е нужно:
150 г тъмен шоколад
1 с. л.нарязани листа от мента (при мен без, че нямах за съжаление)
16 череши или вишни с костилките и дръжките
150 мл сметана
Тортата се намазва отвсякъде със разбитата сметана .
Половината
от шоколада се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади до 32°. Черешите се топят до половината
в шоколада и се оставят да се стегне върху хартия за печене.
Останалият шоколад се смесва с нарязаната мента и се разстила на тънък
слой в тавичка, застлана с полиетиленово фолио и се слага в хладилника
да се стегне.
С черешите и начупения ментов шоколад се украсява тортата.
Сп. Меню
Ганаша правя като разбивам сметаната и после добавям по малко стопения и охладен шоколад.
вторник, 2 април 2013 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Захващане на Квас
Квасът обича топло (оптимално 23-25 градуса), но в никакъв случай пряка слънчева светлина. :) ...
-
От първия ми козунак (2006г.) конци винаги съм имала. Но аз исках още - да не е плътен, а по-ефирен, да не е с дебела кора (макар много ...
-
или както е известна вече в нета - Баницата на Морена :) ) 1 пак. фини кори останалото ми е на око, но общо взето: плънка: сирене ...
-
Отскоро имам квас, много време му се каних, но сега дойде моментът и си захванах. :) И много му се радвам! :) Направих два хляба и наближава...
Няма коментари:
Публикуване на коментар