Много са вкусни, мекички, с хрупкава коричка и нежна структура. Различни са от нашенските виенски кифли, познати на някои от нас от недалечното минало.
350мл прясно мляко,
2 яйца (малко от единия белтък за намазване!)
140г масло, разтопено
1/2ч.л.сол
кората на 1 лимон, настъргана
800г брашно
120г захар
*1/2 шушулка ванилия или 2 пакетчета
*20г свежа мая / 7г суха
Можете да ползвате и хлебопекарна машина, аз съм я ползвала с отложения старт и пак за сутрин имам готово тесто. Спазвайте само реда на слагането на продуктите, както са по инструкция - първо мокрите, отгоре сухите.
*Свежата мая - активирана и шушулката ванилия, се слагат към мокрите съставки. Сухата мая сложете в брашното.
Втасалото тесто навийте на цилиндър и нарежете на 24 еднакви парчета.
Всяка топка разтеглете с пръсти/разточете, да получите продълговата мекичка/елипса. Завивайте на руло/ като пуричка (по желание може да сложите една ч.л пълнеж - нутела, мармалад, маков или орехов пълнеж, но оригиналните виенски кифли са без пълнеж). Завийте пуричката на полумесец и наредете в застлана (с пекарска хартия) или намазнена тава. Оставяйте ги повече затворени (полумесеца :) ), при печенето се отварят.
Оставете кифличките да втасат, намажете с отделения белтък, леко разбит и печете в загрята на 160-170°С за около 15-20минути, да станат златисти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар