сряда, 3 април 2013 г.
Тарт с крем и кайсии
500 г бутер тесто
крем
1ч.ч. прясно мляко
2 1/2 с.л. нишесте
1/4 ч.ч. захар
щипка сол
2 жълтъка
1/2 шушулка /2 ванилии
Смесете всички продукти и на среден огън бъркайте, докато заври. След минута свалете от огъня (добавете ванилията, ако ползвате синтетична) и охладете.
Консервирани или свежи кайсии - бланширани за 3-5 мин. в сироп:
1 1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар
сока на 1/2 лимон)
захар
сладко/конфитюр от праскови (става и с друго бяло сладко)
Отцедете плодовете от компота, ако са свежи и бланширани охладете и отцедете също.
Загрейте фурната на 220°.
Рзстелете тестото и изрежете колкото дъното на тавата (квадратна или правоъгълна), но така, че да останат подходящи парчета/ивици за бордове.Сложете голямото парче в тавата, намажете краищата с белтък и залепете борда, първо късата страна, после дългата (това, ако е правоъгълна тавата разбира се), да се застъпват. Върху бордовете направете с нож (внимателно да не разрежете) някаква шарка, ако желаете. Намажете отново с белтък и посипете със захар.
Изсипете крема и заравнете без да цапате бордовете.
Отгоре наредете кайсиите, на половинки, с разреза надолу.
Печете до златисто на тестото.
Извадете и намажете кайсиите със затопленото (може и да не е) сладко.
Поднесете топло или със стайна температура.
Обаче и студено е чудно. :)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Захващане на Квас
Квасът обича топло (оптимално 23-25 градуса), но в никакъв случай пряка слънчева светлина. :) ...
-
От първия ми козунак (2006г.) конци винаги съм имала. Но аз исках още - да не е плътен, а по-ефирен, да не е с дебела кора (макар много ...
-
или както е известна вече в нета - Баницата на Морена :) ) 1 пак. фини кори останалото ми е на око, но общо взето: плънка: сирене ...
-
Отскоро имам квас, много време му се каних, но сега дойде моментът и си захванах. :) И много му се радвам! :) Направих два хляба и наближава...
Този тарт съм сме го пробвали у дома, още, когато го показа. Страхотен е!
ОтговорИзтриванеЧестито ти местенце и на добър час на блога ти, Моренка!
Радвам се, че ви е харесал, Пепчо! Благодаря за милите думи и посрещането! :)
ОтговорИзтриване"Яйца на очи" по френски ! Да ! Това е много вкусно ! Ще ги опитам и в този вариант ! Благодарности за идеята ! :)
ОтговорИзтриване