3 яйца
100г захар
40г масло/олио
60г брашно (при мен 40г бяло и 20г пълнозърнесто)
~1пак. бакпулвер
1ч.л. канела
100г лешници - едро смлени
2с.л. лимонов сок
кората на ½ лимон
1 ванилия
галета
Фурната загрейте на 180°С.
Форма (22-24см) намазнете и поръсете с галета.
Смесете брашното, бакпулвера, канелата и лешниците. Разбийте жълтъците със захарта, добавете маслото/олиото и лимоновия сок. След това морковите, брашнената смес, ванилията и лимоновата кора, накрая белтъците на сняг. Сипете сместа във формата и печете - трябва да се получи невисок сладкиш ~2 см.
Украсете с пудра захар, кокосови стърготини, глазура някаква.
За украса аз ползвах:
Маслен крем на основата на бял шоколад
45г бял шоколад
~ 1 с.л. нишесте
65мл прясно мляко
40г захар
50г масло, на стайна t°
ванилия
Смесете нишестето и захарта и размийте в млякото. Сварете на слаб огън, при непрекъснато бъркане, до сгъстяване. Свалете от огъня и веднага добавете шоколада на малки парченца, разбъркайте докато се разтопи и охладете. Маслото разбийте с ванилията и добавете охладения шоколад.
Няма коментари:
Публикуване на коментар