за 6 порции
3 бр. средно големи, ароматни, твърди круши
60г кафява или пудра захар
50 мл ром или шери
1с.л. лимонов сок
1ч.л. канела
ванилия
индийско орехче
за крем "Англез":
500мл пр. мляко
5 жълтъка
150 г крист. захар
1 щ. сол
ванилия/ ром
Крушите се обелват, разрязват се на половини и се почистват от семките. На всяка половина се правят по 7 разреза по дължина, като се започне от 3 см под дръжката до края на крушата. Така приготвените круши се слагат в съд за печене с плоската страна надолу.
В малък тиган се смесват захарта, лим сок, аколхолът, ванилията и канелата. Всичко се загрява, след като заври сместа се полива върху крушите и се запичат на 180°С, докато станат крехки.
Крем Англез се приготвя, като в съд на водна баня се загрява мякото, жълтъците, захарта и солта. След като леко се сгъсти, отстранява се от огъня, прибавя се ванилия или лъжица ром и се охлажда бързо в съд с ледена вода. За да не се образува коричка, съдът се покрива с фолио.
Десертът се сревира, като в чиния се слагат няколко лъжици крем, по средата се слага половин круша и се поръсва с течноста от печенето.
По желание, за по-пикантен вкус се настъргва малко индийско орехче.
сп. Меню
Няма коментари:
Публикуване на коментар