Това е една много вкусна и лека торта, която много пъти съм правила (но имам само тази снимка, за съжаление). Зелените смокини са много важен акцент и много си отиват с кокоса. Опитайте. :)
за блата:
1ч.ч. прясно мляко
1ч.л. сода
1ч.л. бакпулвер
½ ч.ч. масло, меко
½ ч.ч. олио
2ч.ч. п. захар (при мен 1 1/2)
5 яйца
2ч.ч. брашно
1ч.л. ванилова есенция
1ч.ч. кокосови стърготини
за крема (аз ползвам 1 1/2 доза):
225 г крема сирене
½ ч.ч. масло, меко
1ч.л. ванилова есенция
2ч.ч. п. захар (при мен 1 1/2ч.ч.)
4с.л. течна сметана
200 г закв. сметана
4с.л. нарязани зелени смокини от сладко, по желание
за украсата:
8 малини, ягоди или коктейлни черешки
1ч.ч. кок. стърготини
50г бял шоколад
50г черен шоколад
Фурната се загрява на 180 С. Три форми за печене се застилат с пек. хартия.
Содата
се разтваря в млякото. В голяма купа се разбиват маслото, олиото и пудрата
захар. Прибавят се ванилията и яйцата. Слага се кокосът, разбърква се,
налива се млякото, отново се бърка и накрая се добавя пресятото брашно с
бакпулвера. Тестото се разпределя във формите. Пече се 30-35 минути (аз обичайно пека един блат, който разрязвам на 3 и за печене ми отнема 50 мин.).
Охлажда се и се изважда от формите.
Всички продукти за крема се
рaзбиват заедно, докато се получи пухкава маса. С него се съединяват
блатовете, като помежду им се слагат парченца зелени смокини. Тортата се
намазва добре отгоре и отстрани. Оставя се малко крем за украса.
Готовата
торта се поръсва обилно с коккосови стърготини от всички страни. Украсява се
с 8 розички от крем, на
които се забожда по една черешка или друг плод и решетка (на снимката без) от бял шоколад.
Шоколада
се рзатопявана водна баня. Прави се фунийка от хартия за печене,
изсипва се в нея рзатопения шоколад, отрязва се леко връхчето и върху
пекарска хартия се шприцова решетка или друга формичка. Оставя се да се
втвърди и се отлепва внимателно.
източник:сп. Меню
петък, 26 април 2013 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Захващане на Квас
Квасът обича топло (оптимално 23-25 градуса), но в никакъв случай пряка слънчева светлина. :) ...
-
От първия ми козунак (2006г.) конци винаги съм имала. Но аз исках още - да не е плътен, а по-ефирен, да не е с дебела кора (макар много ...
-
или както е известна вече в нета - Баницата на Морена :) ) 1 пак. фини кори останалото ми е на око, но общо взето: плънка: сирене ...
-
Отскоро имам квас, много време му се каних, но сега дойде моментът и си захванах. :) И много му се радвам! :) Направих два хляба и наближава...
Няма коментари:
Публикуване на коментар