Това е една много вкусна и лека торта, която много пъти съм правила. Зелените смокини са много важен акцент и много си отиват с кокоса. :)
Продуктите:
за блата:
1ч.ч. прясно мляко
1ч.л. сода
1/4 ч.ч. масло, меко
3/4 ч.ч. олио
1ч.ч. кастер захар
5 яйца
1ч.л. ванилова есенция
1ч.ч. кокосови стърготини
2ч.ч. брашно Класик на София Мел
1ч.л. бакпулвер
* Остатъчен квас ако имате за влагане, при мен 40г. Добавете го накря.
за крема (продуктите са на стайна температура):
350г крема сирене
3/4 ч.ч. масло, меко
1и 1/2ч.л. ванилова есенция
1/2- 3/4 (за любителите на по-сладко) ч.ч. пудра захар
6с.л. течна сметана
300 г заквасена сметана
4с.л. нарязани зелени смокини от сладко, по желание
по 50г крема сирене, заквасена сметана и масло и 30г бял шоколад (разтопен) се разбиват, сместа се охлажда и след това шприцовате розички
малини, ягоди или коктейлни черешки
1ч.ч. кок. стърготини или 50г бял шоколад
Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 С. Три форми за печене се застилат с пекарска хартия.
Содата
се разтваря в млякото. В голяма купа се разбиват маслото и захарта,
добавя се олиото. Прибавят се ванилията и яйцата. Слага се кокосът,
разбърква се, налива се млякото, отново се бърка. Добавя се пресятото
брашно с бакпулвера и разбървате с шпатула (за да не стане всичко в
брашно с миксера) и след това се рабиват с миксера за кратко. Тестото се
разпределя във формите. Пече се 30-35 минути (аз обичайно пека един
блат, който разрязвам на 3 и за печене ми отнема 40 мин.). Охлажда се и
се изважда от формите.
Всички продукти за крема се рaзбиват
заедно, докато се получи пухкава маса. С него се съединяват блатовете,
като помежду им се слагат парченца зелени смокини. Тортата се намазва
добре отгоре и отстрани, поръсва се и се облепва с коскосови стърготини
или настърган бял шоколад (моят избор в случая)и престоява в хладилник
минумум 12 часа, а по добре 16-18часа. След това се шрицоват розички и
върху тях се забожда избраният плод.
адаптирано от сп. Меню



Няма коментари:
Публикуване на коментар