петък, 26 април 2013 г.

Торта Снежанка

Това е една много вкусна и лека торта, която много пъти съм правила.  Зелените смокини са много важен акцент и много си отиват с кокоса.  :) 

 


Продуктите:
за блата:
1ч.ч. прясно мляко
1ч.л. сода
1/4 ч.ч. масло, меко
3/4 ч.ч. олио
1ч.ч.  кастер захар
5 яйца
1ч.л. ванилова есенция
1ч.ч. кокосови стърготини
2ч.ч. брашно Класик на София Мел
1ч.л. бакпулвер

* Остатъчен квас ако имате за влагане, при мен 40г. Добавете го накря.


за крема (продуктите са на стайна температура):
350г крема сирене
3/4 ч.ч. масло, меко
1и 1/2ч.л. ванилова есенция
1/2- 3/4 (за любителите на по-сладко) ч.ч.  пудра захар
6с.л. течна сметана
300 г заквасена сметана
4с.л. нарязани зелени смокини от сладко, по желание


за украсата (на стайна температура и на другия ден):
по 50г крема сирене, заквасена сметана и масло и 30г бял шоколад (разтопен) се разбиват, сместа се охлажда и  след това шприцовате розички
 малини, ягоди или коктейлни черешки
1ч.ч. кок. стърготини или 50г бял шоколад


 

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 С. Три форми за печене се застилат с пекарска хартия.
Содата се разтваря в млякото. В голяма купа се разбиват маслото и захарта, добавя се олиото. Прибавят се ванилията и яйцата. Слага се кокосът, разбърква се, налива се млякото, отново се бърка. Добавя  се пресятото брашно с бакпулвера и разбървате с шпатула (за да не стане всичко в брашно с миксера) и след това се рабиват с миксера за кратко. Тестото се разпределя във формите. Пече се 30-35 минути (аз обичайно пека един блат, който разрязвам на 3 и за печене ми отнема  40 мин.). Охлажда се и се изважда от формите.
 
Всички продукти за крема се рaзбиват заедно, докато се получи пухкава маса. С него се съединяват блатовете, като помежду им се слагат парченца зелени смокини. Тортата се намазва добре отгоре и отстрани, поръсва се и се облепва с коскосови стърготини или настърган бял шоколад (моят избор в случая)и престоява в хладилник минумум 12 часа, а по добре  16-18часа.  След това се шрицоват розички и върху тях се забожда  избраният плод.

                                                                                                                         адаптирано от сп. Меню


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тиквен кекс с шоколадови капки

  Тиквен кекс - много вкусен и толкова ароматен...   подходящ за коледните празници!      Продуктите: мокри:   4 яйца 110г  кафява захар 70г...