за тестото:
220g брашно
100г масло
1яйце
1/4ч.л. сол
2 с.л. п. захар
3 с.л. студена вода
плънка:
~15 бр сушени сини сливи
1/4 ч.ч. коняк или ром
250г маскарпоне
3 жълтъка
1/4 ч.ч. захар
кората на 1 лимон
ванилия
щ. сол
В малък съд с капак загрейте коняка със сливите и когато кипне махнете от огъня...сливите ще попият течността.За тестото смесете брашното, маслото, солта, захарта и водата (в блендер или на ръка-бързо) да стане на топка.
Завийте във фолио и оставете в хладилника за 1 час.
Разстелете го тънко в тавичка и по стените, набодете с вилица и оставете в хладилника за 10тина мин.
Загрейте ф-ната на 190°С.
Покрийте с пекарска хартия или алуминиево фолио, сложете зърна боб и печете 10 минути. Махнете хартията с боба и върнете във фурната за още 10 мин. или докато се зачерви.
Извадете и включете на 200°С.
В това време разбийте жълтъците с маскарпонето, солта, ванилията и кората до еднородна смес. Разпределете върху тестото, а отгоре сливите. Печете до хубав златист цвят около 15-25 мин., зависи от големината на формата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар