сряда, 3 април 2013 г.

Тарталета с плънка от маскарпоне и сушени сини сливи




за тестото:
220g брашно

100г  масло
1яйце
1/4ч.л. сол
2 с.л. п. захар
3 с.л. студена вода


плънка:
~15 бр сушени сини сливи
1/4 ч.ч. коняк или ром
250г маскарпоне
3 жълтъка
1/4 ч.ч. захар
кората на 1 лимон
ванилия
щ. сол

В малък съд с капак загрейте коняка със сливите и когато кипне махнете от огъня...сливите ще попият течността.
За тестото смесете брашното, маслото, солта, захарта и водата (в блендер или на ръка-бързо) да стане на топка.
Завийте във фолио и оставете в хладилника за 1 час.
Разстелете го тънко в тавичка и по стените, набодете с вилица и оставете в хладилника за 10тина мин.
Загрейте ф-ната на 190
°С.

Покрийте с пекарска хартия или алуминиево фолио, сложете зърна боб и печете 10 минути. Махнете хартията с боба и върнете във фурната за още 10 мин. или докато се зачерви.
Извадете и включете на 200
°С.
В това време разбийте жълтъците с маскарпонето, солта, ванилията и кората до еднородна смес. Разпределете върху тестото, а отгоре сливите. Печете до хубав златист цвят около 15-25 мин., зависи от големината на формата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Захващане на Квас

     Квасът обича топло (оптимално 23-25 градуса), но в никакъв случай пряка слънчева светлина. :)                                         ...