сряда, 10 април 2013 г.
Десертът на султана (Султан Татлиси), Турция
1/2 кг големи кайсии
1 чаша вода
1 чаша захар
1 чаена лъжичка лимонов сок
1 чаша сметана или млечен каймак
Приготвяне
Измийте кайсиите, поставете ги в дълбока тава.
Добавете водата, захарта и лимоновия сок и запечете, докато плодовете омекнат и течността в тавата се сгъсти до получаването на сироп. Печете 20 - 25 мин. Извадете кайсиите и внимателно ги напълнете със сметаната (каймака). Оставете в хладилника и ги поднесете студени, поръсени с орехи и канела.
Този десерт е бил сред най-често поднасяните на султаните – заедно с кисело мляко или дори напълнени с кисело мляко вместо сметана.
източник: tialoto.bg
Много приятна вкусотийка. Става лесно и бързо, направо- нищо работа. :)
Използвах неподсладена сметана.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Захващане на Квас
Квасът обича топло (оптимално 23-25 градуса), но в никакъв случай пряка слънчева светлина. :) ...
-
От първия ми козунак (2006г.) конци винаги съм имала. Но аз исках още - да не е плътен, а по-ефирен, да не е с дебела кора (макар много ...
-
или както е известна вече в нета - Баницата на Морена :) ) 1 пак. фини кори останалото ми е на око, но общо взето: плънка: сирене ...
-
Отскоро имам квас, много време му се каних, но сега дойде моментът и си захванах. :) И много му се радвам! :) Направих два хляба и наближава...
Здравейте! Искам да изненадам гостите си с този интересен десерт. Моля за уточнение каква сметана да избера- сладкарска млечна или заквасена. Благодаря и поздравления за чудесния блог.
ОтговорИзтриванеВлади
Здравейте, благодаря за интереса, хубавите думи и гостуването! :)
ОтговорИзтриванеМоже би ви е късно вече, но отговарям все пак. Млечен каймак е животинска сметана, та ако не такава - течна растителна. Тя би могла да е готварска, която вие да си подсладите по вкус или сладкарска.
Заповядайте отново! :)
Поздрави!