За тестото:
350г брашно
30г мая (2 ¼ ч.л. суха)
250мл топла вода (аз сложих по 125мл вода и пр. мляко)
40мл олио1ч.л. захар
щ. сол
За плънката:
по 500г бяло и черно грозде без семки
1с.л. нишесте
90г захар
40г масло, разтопено
олио за мазане
Маята с малко вода, захар и брашно разбъркайте на кашичка и оставете да втаса/шупне. Пресятото брашно сложете в купа, напаравете кладенче и сипете маята. Поръсете я с малко брашно, покрийте съда с кърпа или фолио и оставете на топло да втаса маята... докато се появят мехурчета. Изчистете, измийте и подсушете гроздето. Поръсете го с нишестето и оставете настрана. Към тестото добавете останалата вода, олиото и солта и омесете за 10тина минути. Тестото трябва да лепне леко и го помесете по –дълго. Намажете края /ръба на купата/съда, тестото посипете с брашно и оставете на топло да втасва, трябва да удвои обема си.
Втасалото тесто разделете на две и всяка топка разточете в овална форма на добре набрашнена повърхност. Първата сложете в застлана с пек. хартия тава, поръсете с малко нишесте или брашно, разпределете половината грозде, поръсете го с половината захар и половината масло. С втората кора покрийте и защипете хубаво краищата, да не се вижда гроздето. Отгоре разпредлете останалото грозде, като притискате леко,... останалите захар и масло. Покрийте пирога и оставете на топло за 1час. Намажете края му с олио, по желание посипете със захар (при мен - кафява) и печете в загрята на 190°С за около 40-45 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар