За блатовете:
4 яйца
50г брашно
110г масло
175г стопен натурален шоколад
50г ситна захар
Маслото трябва да е меко, със стайна температура. Слагаме го в дълбока купа, прибавяме захарта и бием с миксер до побеляване. Като продължаваме да бием, прибавяме едно по едно яйцата, като след всяко поръсваме по малко от брашното, докато го поеме всичкото. Продължаваме биенето и прибавяме разтопения на водна баня шоколад. В тавичка 25x40 см разполагаме лист хартия за печене, върху която разстиламе от сместа тънко, почти като палачинка. Печем 7-8 минути. Блатът отгоре трябва да остане леко влажен на пипане, не трябва да пресъхва, защото става чуплив, но дори да се счупи, лесно се залепва и не се забелязва след това. Така се изпичат 3 блата. Остават се да изстинат.
За пълнежа:
200 г стопен натурален (или бял) шоколад
150 мл т.сметана
1ч.л. захар*
1 ванилия
Приготвя се пълнежа, като на водна баня стопяваме шоколада, прибавяме ванилията, захарта и сметаната, разбъркваме и веднага сваляме от огъня. С тази смес мажем блатовете (без последния !) като се стремим пълнежът да е с дебелината на блатовете (те са много тънки).
За кувертюра:
250 мл т. сметана
1ч.л. захар*
1 ванилия
50 гр бял шоколад
20 цели ягоди или 40 малини
Най-горния блат намазваме само с бита сметана със захар и ванилия, поръсваме богато с бял шоколад и веднага режем на квадратчета (около 5 на 3.5 см). Върху всяко разполагаме по половин ягода или една малина. Сервираме веднага.
източник: az-jenata
*- тази захар я пропускам. Пека на 175-180°.
За пълнежа би могло и със 100г шоколад..... и за ковертюра 250 мл сметана ми беше в повече, може би ще стигнат 200-150мл.
Няма коментари:
Публикуване на коментар