1 пак. фини кори
останалото ми е на око, но общо взето:
плънка:
сирене о-о 300-400г
яйца 4-5 L размер ползвам
кис. мляко 4 с.л.
малко олио
150г масло, разтопено
1ч.ч. прясно мляко
Първо
си намазвам корите...залепвам една с друга с масло, което поръсвам на
една кора, разнасям и слагам отгоре 2ра кора, сгъвам ги на 4 и оставям
настрани. Така - с всички кори, като трябва да остане малко от маслото.
После обръщам купчината приготвени кори, за да започна с първата двойна кора,
защото е най -дълго престояла и започват да съхнат. Разгъвам я (нали е
сгъната)
и поръсвам от плънката, разснасям я по цялата кора, навивам на руло и
редя в тавата, намазнена с масло. На този етап, можете да я покрите с кърпа и да я оставите за през нощта например, за да я изпечете за закуска. Нарязвам на парчета, поливам с
останалото масло и с прясното мляко. Пека на 180°-190°С до
готовност/зачервяване. Харесваме я хрупкава, затова изстива непокрита. Ако разположите корите по свободно, също помага за хрупкавостта. Ако ви харесва по мека - напръскайте с вода и захлупете с друга
тава или пък вестник и отгоре с кърпа ... да се задуши/ омекне.
Пробвала
съм и други варианти на баница, но по-добра от тази няма
според нас, а и тези, които съм черпила я харесват мнооого. По този начин правя и с други плънки - тиква, ябълки, спанак, папад.
Рецептата съм взела от моята свекърва. 💗
И с Одрински кори - по-дебели са от фините. Ако искате да наподобите баница с домашно точени кори, те са идеален вариант, а и по-бърз. :)
Само корите сменям и не ги слепвам, ползвам по една. Поръсвам една кора с маслото и плънката и завивам. Много ни харесва на нас и така. :)
Мила, Морена! Това е любимата баница на семейството ми от години! Безкрайно благодарна съм, че си я споделила с нас! Не откривам твои контакти, а бих се радвала да те следвам в социални мрежи за повече рецепти! Особено хлебчето с квас. Поздрави, Жени от "С любов за кВас".
ОтговорИзтриване