петък, 26 април 2013 г.

Чабата

Пухкави хлебчета, с шуплеста вътрешност и хрупкава коричка. 


15 г свежа мая/ 2ч.л. суха 
100 мл прясно мляко
300 г вода
1 ч.л захар
2-3 ч.л. сол
30 мл олио
700 г брашно

плънка:
Маслини, чушки, сушени домати или каквото желаете.


Разбъркайте маята с млякото, захарта и брашно – до рядко тесто. В брашното направете кладенче, сипете маята и оставете да се активира/ шупне/удвои обема си. При втасалата мая добавете водата и олиото и започнете да омесвате, след малко, докато е още мокро тестото добавете и солта. Омесете хубаво и оставете тестото покрито да втаса/удвои обема си. На набрашнен плот леко премесете втасалото тесто и, ако желаете добавете маслини или друг пълнеж. Разстелете тестото на правоъгълник, сгънете като бизнес писмо -


 завъртете и повторете сгъването. Покрите тестото и оставете да почине 15мин. Повторете сгъванията и разточете на правоъгълник (дебелина –  минимум 2см). Нарежете на малки правоъгълни хлебчета – чиабата. На мен ми излизат 5 броя. Наредете ги в застлана с пекарска хартия/ силиконово килмче или намазнена и набрашнена тава. Поръсете ги с малко брашно, ако има нужда, покрийте и ставете да втасат. Изпечете чиабатите в загрята на 220°С фурна, до готовност и приятен загар. Охладете ги на решетка.

Торта Снежанка

Това е една много вкусна и лека торта, която много пъти съм правила (но имам само тази снимка, за съжаление). Зелените смокини са много важен акцент и много си отиват с кокоса. Опитайте. :)


за блата:
1ч.ч. прясно мляко
1ч.л. сода
1ч.л. бакпулвер
½ ч.ч. масло, меко
½ ч.ч. олио
2ч.ч.  п. захар (при мен 1 1/2)
5 яйца
2ч.ч. брашно
1ч.л. ванилова есенция
1ч.ч. кокосови стърготини

за крема (аз ползвам 1 1/2 доза):
225 г крема сирене
½ ч.ч. масло, меко
1ч.л. ванилова есенция

2ч.ч.  п. захар (при мен 1 1/2ч.ч.)
4с.л. течна сметана
200 г закв. сметана
4с.л. нарязани зелени смокини от сладко, по желание

за украсата:
8 малини, ягоди или коктейлни черешки
1ч.ч. кок. стърготини
50г бял шоколад
50г черен шоколад

Фурната се загрява на 180 С. Три форми за печене се застилат с пек. хартия.
Содата се разтваря в млякото. В голяма купа се разбиват маслото, олиото и пудрата захар. Прибавят се ванилията и яйцата. Слага се кокосът, разбърква се, налива се млякото, отново се бърка и накрая се добавя пресятото брашно с бакпулвера. Тестото се разпределя във формите. Пече се 30-35 минути (аз обичайно пека един блат, който разрязвам на 3 и за печене ми отнема  50 мин.). Охлажда се и се изважда от формите.
 

Всички продукти за крема се рaзбиват заедно, докато се получи пухкава маса. С него се съединяват блатовете, като помежду им се слагат парченца зелени смокини. Тортата се намазва добре отгоре и отстрани. Оставя се малко крем за украса.
 

Готовата торта се поръсва обилно с коккосови стърготини от всички страни. Украсява се с 8 розички от крем, на които се забожда по една черешка или друг плод и решетка (на снимката без) от бял шоколад.
Шоколада се рзатопявана водна баня. Прави се фунийка от хартия за печене, изсипва се в нея рзатопения шоколад, отрязва се леко връхчето и върху пекарска хартия се шприцова решетка или друга формичка. Оставя се да се втвърди и се отлепва внимателно.

                                                                                                                         източник:сп. Меню

четвъртък, 25 април 2013 г.

Баклава

Предлагам ви моята рецепта за баклава.

 

1 пак. кори (Фамилия, Бела)
125 - 160г  масло, разтопено

плънка:
300г /2ч.ч.  орехи
2-3 с.л. грис
канела

сироп:
3ч.ч. вода
1 1/2 ч.ч. захар
кората на 1 лимон/портокал
лим.сок
 


Загрейте фурната на 180°С.
Броя на корите разделете на 3.
В тава се сложете първата 1/3 кори и половината от плънката, пак кори и останала плънка, накрая последната част кори. Нарежете на ромбове (или както решите) и полейте с разтопеното масло.
Печете до приятен златист цвят, изпича се бързо.

Залейте със сиропа - или топла баклава с изстинал сироп или обратното.
У нас някъде като преполовим  баклавата, приготвям още сироп и добавям, че обичаме да е с повечко такъв.

понеделник, 22 април 2013 г.

Солени палачинки




За палачинковото тесто:
2ч.ч. айран (нищо, че не съм чувала някой да го казва така вместо айрян ;) )
1/2ч.л. сода
3/4ч.л. сол
1/2ч.л. захар
1с.л. олио
2 яйца
брашно - колкото да се получи тесто гъсто като боза. (ползвам каквото ми хрумне на момента, но обичайно не е само бяло, в случая беше повечето типово)
подправки на вкус (сложих черен пипер, мащерка и салвия)
по 1 стрък зелен лук и чесън


плънката ми беше:
пилешко месо от гърдите - на кубчета и запечено на грил тигана
кисели краставички
гъби
топено сирене
течна сметана  - капвах по малко върху плънката

Залях завитите палачинки със сос бешамел:
50г брашно
50мл олио
500мл прясно мляко
сол
черен пипер 
индийско орехче

кашкавал за поръсване








неделя, 21 април 2013 г.

Кроасани

Много хубави! Многопластови, с хрупкава, ронлива коричка, а отвътре - душички, мекички и дъхави... на масло. Моите само спечелиха от това, че ги приготвих с домашно мляко и масло. Така заключихме всички в къщи, очаровани сме! :)

От известно време чета рецепти и инструкции за направата им и ето какво се получи при мен.


Нужните продукти:
за тестото:
15г свежа мая/ 2ч.л. суха
170мл вода
125мл прясно мляко
2ч.л. сол
75г захар
650г брашно (! винаги при работа са мая имайте резервно количество)
100г масло - студено, съвсем леко отпуснато

и още:
200г масло - студено

1 яйце за намазване


      Аз започнах приготвянето вечерта към 20.00ч. и на следващата сутрин имахме вкусни, топящи се кроасани за закуска. :)
Разтворете маята във водата. Смесете брашното със захарта и солта. Направете кладенче и сипете маята и млякото. Замесете тесто и добавете маслото. За 5-6 минути омесете гладко тесто. Трябва да е колкото може по-меко, внимавайте с брашното! Покрийте го и оставете да втасва. 
Втасалото тесто разстелете с ръце като оформите правоъгълник. Сгънете като бизнес писмо -
        
Завъртете и сгънете още веднъж по съшия начин. Увийте тестото във фолио и го оставете да пренощува в хладилника.
*Разбира се, ако този вариант не ви е удачен, можете да започнете в удобно за вас време, като престоят в хладилника на този етап, трябва да е поне 4 часа.
   На следващата сутрин извадете маслото за 15-20 минути на стайна температура, след това го сложете на пекарска хартия и го увийте по показания на снимките начин. Забравих да снимам с маслото, затова ползвах друго. ;)


Обърнете с отворите надолу и разточете, докато маслото заеме формата на квадрата, който сте образували при сгъването. Предлагам ви да оформите тези размери – 18х20см или си изберете ваши. Целта е размерът на получения маслен квадрат да пасне на тестото.

Вземете тестото от хладилника и го разточете на правоъгълник – 19х41см, сложете маслото в едната половина и покрийте с другата. 



Натиснете тестото с точилката и внимателно разточете на правоъгълник.



С дългата страна към вас, сгънете от ляво (примерно) до някъде, с другия край срещнете и съединете  без да се застъпват.
  
Разточете двупластовото тесто отново, малко и сгънете като книга. 

Пак разточете малко, завъртете с по-дългата страна към вас и повторете, пак завъртете и разточете на дълъг правоъгълник, който сгънете като бизнес писмо.



Отново разточете малко, завъртете и повторете. Увийте тестото във фолио и го оставете в хладилника за 30-40минути или във фризара за 20тина минути.


    Разточете малко правоъгълното тесто на дължина и разделете на две (по дължината му). Работете бързо с масленото тесто! Всяка част разточете на правоъгълник – 23х36-39см и дебелина 3мм. Нарежете на 6 триъгълника. Ако желаете, сложете пълнеж и завийте кроасани (от основата на триъгълника към върха ;) ). Наредете ги в тава с пекарска хартия и оставете да втасат. Разбийте яйцето с малко сол, за блясък и намажете втасалите кроасани.
    

Печете в загрята на 220°C фурна за 5 минути, намалете на 180-190°C и печете още 20-25 минути, до златисто.
Извадете тавата и оставете кроасаните в нея за 5минути, да стегнат. Тогава  ги преместете на решетка и охладете. Ако се изкушавате може да ги ядете и топли разбира се, но напълно охладени са в цялата си прелест според мен.


Ако ви се струва сложно, уверявам ви, че само така изглежда на прочит. Ако се решите, ще видите колко е просто всъщност. Постарах се да си съставя най-простия и същевременно ефективен вариант на рецепта, аз не си падам по сложнотиите.


събота, 20 април 2013 г.

Моето тесто за пица

 http://www.gotvetesmen.com/gallery/albums/userpics/10134/Kaliforniiska%20pizza.jpg

Продуктите: 
5г свежа мая/ 1/2ч.л. суха
120мл хладка вода
20мл олио
1ч.л. захар

1/4ч.л./ щ. сол
200г брашно

В брашното добавете солта и половината захар, направете кладенче. Маята с малко вода, половината захар и брашно разбъркайте на кашичка и сипете в кладенчето. Поръсете я с малко брашно, покрийте съда и оставете на топло да втаса/увеличи обема си двойно. Към втасалата мая добавете останалата вода и олиото и омесете тесто за 10тина минути. Тестото трябва да лепне леко, не добавяйте повече брашно, а го помесете по–дълго. Поставете го в намазнен съд, покрите и оставете да втаса. Втасалото тесто е готото за употреба.
Тази доза ми е идеална за тънко тесто, в тавата на фурната, като се вижда на снимките.

 http://www.gotvetesmen.com/gallery/albums/userpics/10134/Kaliforniiska%20pizza...jpg

петък, 19 април 2013 г.

Питка

Невероятно вкусна, опитайте.
Това е първият ми досег с тесто с мая и месене, преди години. Всъщност имах най-добрите помощници - съпругът ми и двете деца, та всички помесихме. :) Резултатът беше впечатляващ за цялата рода. :)) 




А ето и нужните продукти:

15г свежа мая
300мл прясно мляко
5 с.л. кисело мляко  

3 яйца (един жълтък или малко белтък за намазване!)
4с.л. олио 
2с.л. захар 
1с.л. сол
брашно

Разтворете маята с малко захар, мляко (приятно топличко) и брашно - на гъста кашичка и оставете да втасва/ удвои обема си. В брашното (500г) добавете солта и останалата захар, направете кладенче и сипете всички продукти и втасалата мая. Да не забравите и останалото прясното мляко! Смесете продуктите и омесете тесто. Прибавяйте брашно, колкото е нужно, за да получите меко, но не лепнещо тесто. Продължете да месите, да се получат мехурчета в тестото.  




Оставете да почине15 мин. След това пак месите и пак почива 15мин. След тази почивка, делите тестото на 3 топки. Всяка топка разточете на кора, малко по-голяма от дъното на съда, в който ще печете. Намазвайте всяка от корите с олио и ги наложетете една върху друга. Нарежете като торта, на 16 парчета. Навивийте триъгълниците от основата към върха, като кифлички и ги наредете в застлана с пекарска хартия или намаслена и набрашнена тава. 



 Наредената пита  оставете да втасва 30мин. Намаже с жълтък (+няколко капки олио и пр. мляко) или с леко разбит белтък и печете на 200 градуса.
източник: бг-мамма 





Козунак (традиционен)


И рецептите за козунак много, макар и с несъществени разлики. Представям ви моята сглобка от различни рецепти, така - както на нас ни е вкусно. Споделям и личния си опит придобит с времето. Надявам се да ви допадне рецептата и да опитате. :)




25 г свежа мая/ 8-9 г суха ~ 2 ч.л.
280-300 г захар (по малко или повече - въпрос на вкус и макс. до 340 г на 1кг брашно или добавяйте естествени подсладители - стевия например или други)   За Руло - 180 г
220 мл мазнина (аз ползвам 60 мл олио +80 г масло +80 г мас), но може и по-малко - 160 мл
250 мл прясно мляко
7 яйца L размер (единият жълтък или малко белтък за намазване!)

1ч.л. сол
кората на 1 лимон, настръгана 

ванилия
1 с.л. ром или коняк  

1-1.200 кг брашно (винаги имайте и резервно количество под ръка, но внимавайте да не стане твърдо тестото!)  
 
Работи се в  помещение без течение.
Прясната мая иска не само вода, но и храна!
За да втаса преди замесването, и' трябва малко мляко, захар и брашно. Дрождите на маята всъщност се активизират на топло, "хранят" се със захарта и млякото и се размножават светкавично. Това е горе-долу лаическото обяснение на процеса. :)

Маята размесете с малко хладко към топло (но не горещо!) мляко, 1ч.л. захар и брашно до получаване на гъста кашичка. Покрийте с кърпа и оставете да се активира/втаса/шупне/ да увеличи обема си двойно.

Млякото сгорещете и в него напълно разтворете захарата (!не се изкушавайте да добавяте повече, защото утежнява тестото и пречи на втасването, а в краен слуай може и да го възпрепятства изобщо), след това оставете да се охлади, ще го използваме по късно леко топло. Брашното пресейте и добавете солта, маслото и маста разтопете. Разбийте яйцата и добавете ароматите.

В пресятото брашно направете кладенче и  добавете яйцата, млякото, олиото и маста + 1/2 от мазнината и  маята. Месете докато напълно се хомогенизира и поеме брашното и се събере на топка. Оставете го покрито да почине (и то, а и вие ;)) 10мин. Сега вече омесете добре за 10мин. Тестото трябва да е меко (като меката част на ухото :) ), но да не лепне. 

Сега месете тестото, добавяйки останалата мазнина - на части, след като се поеме една част, тогава добавяйте нова.  Добре омесеното тесто е гладко, еластично (при натискане с пръст, влъдбнатинката бързо се възстановява), осеяно с балончета.
Доброто/достатъчното омесване е причината за конците на козунака.
Ако добавяте стафиди, захаросани портокалови корички... добавете на части, на 2-3 пъти като маслото, не наведнъж.  

Омесеното тесто оставете в намазнен съд, покрийте и оставете да втасва.
 

Втасалото тесто размачкайте добре, сега е моментът да добавите плънка в него, ако желаете. Печете в един, два или повече съда, въпрос на избор, както и оформянето. Ако плетете, фитилите усуквайте хубаво. Оформеният козунак оставете в намазнен съд (трябва да заема 1/3), в който ще печете - да втасва отново. Когато съдът е почти изпълнен, намажете с отделения жълтък, размесен с няколко капки пр. мляко и олио/или белтък и поръсете със захар, бадеми, стафиди,...  Печете в загрята на 150°-160°С фурна, на 2ра или 3та степен (от 5) и на долен реотан с вентилатор, за около 50минути.

Ако фурната ви не раполага с вентилатор - на 160°-170
°С и режим горен и долен реотан и ако се наложи покривайте с алуминиево фолио. Не се притеснявайте да отваряте фурната и проверявайте готовността с дървена клечка.

 Готовия козунак охладете на решетка и съхранявайте напълно изстинал в кърпа или хартия и в найлонов плик. 
 



                                    



И руло.






*Ако ви се случи да забравите втасващия оформен козунак и е увеличил обема си тройно/ излиза от съда, тогава сложете в загрята на 200°С фурна и след 5-7минути, намалете на 160-170°С.

*Ако имате термо игла, настройвайте я на 97°С - тогава е готов козунакът.

Ако случайно ви остане поизсъхнал козунак, с него се прави чуден сладкиш с крем карамелова заливка. В подходящ съд/тава, карамелизирате захар, отгоре редите филийки козунак на пластове, заливате със смес за крем карамел -прясно мляко, яйца и захар и печете, докато яйчената смес се стегне и придобие златиста коричка. 

У нас все не се случва да хапваме тази вкусотия. Wink

Друг вариант да се използва останал козунак е като блат за торта, с хубав крем или дори на панирани филийки.

четвъртък, 18 април 2013 г.

Курабийки

Рецепти много, а такива са у нас, от кухнята на мама. :) 


3яйца - единият белтък за намазване!
120г захар
3с.л. кисело мляко
1пак. амонячна сода
1ч.л. сода
6с.л. мас
около 500г брашно
лимонова кора, настъргана
ванилия
захар за поръсване

Разтопете маста и разбъркайте содата в киселото мляко. Омесете меко тесто, разточете на кора - 1-2см и изрежете с фигурки или чаша. Аз този път късх топки колкото по голям орех. Наредете в застлана с пекарска хартия или намаслена тава, на разстояние 2-3см. Намажете с разбития белтък и поръсете със захар.  Печете в загрята на 180°С.  


Виенски кифли по чешки...

 любезно предоставени от Наталина, благодаря за което! :)
Много са вкусни, мекички, с хрупкава коричка и нежна структура. Различни са от нашенските виенски кифли, познати на някои от нас от недалечното минало. 
 


 продукти за 24 кифлички:

350мл прясно мляко,
2 яйца (малко от единия белтък за намазване!)
140г масло, разтопено
1/2ч.л.сол
кората на 1 лимон, настъргана
800г брашно 

120г захар
*1/2 шушулка ванилия или 2 пакетчета
*20г свежа мая / 1 1/2ч.л. суха



Обичайно меся на ръка тестото, омесвам вечер и го слагам в хладилника. На следващата сутрин правя кифличките за закуска. Ако месите през деня, осавяте тесто да втаса.
Можете да ползвате и хлебопекарна машина, аз съм я ползвала с отложения старт и пак за сутрин имам готово тесто. Спазвате само реда на слагането на продуктите, както са записани - първо мокрите, отгоре сухите. 
*Свежата мая - активирана и шушулката ванилия, се слагат към мокрите съставки.
Втасалото тесто навийте на цилиндър и нарежете на 24 еднакви парчета.
Всяка топка разтеглете с пръсти/разточете, да получите продълговата мекичка/елипса. Завивийте на руло/ като пуричка (по желание може да сложите една ч.л  пълнеж - нутела, мармалад, маков или орехов пълнеж, но оригиналните виенски кифли са без пълнеж). Завийте  пуричката на полумесец и наредете в застлана (с пекарска хартия) или намазнена тава. Оставяйте ги повече затворени (полумесеца :) ), при печенето се отварят.

Оставете кифличките да втасат, намажете с отделения белтък, леко разбит и печете в загрята на 160-170°С за около 15-20минути, да станат златисти. 


Ако ви останат неизядени, напълно изстинали се прибират в найлонов плик и може да се замразят. Когато решите да ги хапнете, ги слагате за кратко в загрята фурна или за минута в микровълнова фурна.