сряда, 3 април 2013 г.

Тарт с крем и кайсии


 



500 г бутер тесто

крем 

1ч.ч. прясно мляко
2 1/2 с.л. нишесте
1/4 ч.ч. захар
щипка сол
2 жълтъка
1/2 шушулка /2 ванилии

Смесете всички продукти и на среден огън бъркайте, докато заври. След минута свалете от огъня (добавете ванилията, ако ползвате синтетична) и охладете.
 

Консервирани или свежи кайсии - бланширани за 3-5 мин. в сироп:
1 1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар
сока на 1/2 лимон)

захар
сладко/конфитюр от праскови (става и с друго бяло сладко)


Отцедете плодовете от компота, ако са свежи и бланширани охладете и отцедете също.
Загрейте фурната на 220°.
Рзстелете тестото и изрежете колкото дъното на тавата (квадратна или правоъгълна), но така, че да останат подходящи парчета/ивици за бордове.Сложете голямото парче в тавата, намажете краищата с белтък и залепете борда, първо късата страна, после дългата (това, ако е правоъгълна тавата разбира се), да се застъпват. Върху бордовете направете с нож (внимателно да не разрежете) някаква шарка, ако желаете. Намажете отново с белтък и посипете със захар.
Изсипете крема и заравнете без да цапате бордовете.
Отгоре наредете кайсиите, на половинки, с разреза надолу.      
Печете до златисто на тестото.
Извадете и намажете кайсиите със затопленото (може и да не е) сладко.
Поднесете топло или със стайна температура.
 Обаче и студено е чудно.

3 коментара:

  1. Този тарт съм сме го пробвали у дома, още, когато го показа. Страхотен е!
    Честито ти местенце и на добър час на блога ти, Моренка!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че ви е харесал, Пепчо! Благодаря за милите думи и посрещането! :)

    ОтговорИзтриване
  3. "Яйца на очи" по френски ! Да ! Това е много вкусно ! Ще ги опитам и в този вариант ! Благодарности за идеята ! :)

    ОтговорИзтриване