събота, 6 април 2013 г.

Сладоледен пай "Банана сплит"

 Страхотно сладоледено изкушение в горещите летни дни. :)



 за блата:
200 г обикновени бисквити
80 г масло
50 г орехови ядки
1/2 ч. л. канела

за плънката:
1 л сметанов сладолед
200 мл течна сметана
2 банана

за дресинга:
1 консерва ананас на шайби
100 г шоколад
50 мл готварска сметана

Сладоледът се оставя да се размекне на стайна температура. Бисквитите се смилат в кухненски робот, докато станат на трохи. Добавят се канелата и смлените орехови ядки и като се разбърква непрекъснато, се налива разтопеното масло.
Готовото бисквитено тесто се разпределя във форма за кекс с отделящо се дъно, като се притиска добре с лъжица и по стената се оформя ръб. Оставя се да стегне в хладилник. След това блатът се покрива с омекналия сладолед, а отгоре се нареждат колелца банан.
Сметаната за плънката се разбива на сняг и с помощта на пош се гарнира върху бананите и сладоледа. Оставя се във фризер за 2-3 часа.
Сметаната за дресинга се загрява, в нея се начупва шоколадът и се изчаква да се разтопи, като се бърка. Ври 1-2 минути и се сваля от котлона.
Всяко парче от сладоледения пай се залива с топлия топинг. Отгоре се поставя по една шайба ананас и десертът е готов за сервиране.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Бон Апети




Няма коментари:

Публикуване на коментар