неделя, 24 май 2020 г.

Уникално тесто - най-доброто за пица! :)

Та значи, чух от две места, че така го правели италианците и без да мисля пробвах.
И определено така е страхотно (ама страхотно!) тестото, вече основно така ще правя пицата. Е, ще има и изключения с бързо тесто де. ;)
Та така - това е тесто с дълго втсване - 36-48 часа. Планирайте кога ще хапвате пица. :) Но определено много си заслужава, само опитайте и сами ще се убедите.
Продуктите:
за една пица (около 30см)

250г брашно
140мл вода
на върха на ножа суха мая
1/2 ч.л. сол
2с.л. зехтинПриготвяне:

Омесете меко тесто и оставете в намазнена купа с достатъчно място за втасването и добре покрито, за да не прави коричка. След 5-6 часа го премесете и оставете за 10-12 часа на хладно, а след това го сложете в хладинка. Използвайте след минимум, 24 часа, а може да чака в хладилника поне 10 дни. 

Аз правя голяма доза тесто (за няколко пици) и си взимам, когато реша да правя. Колкото повече престоява, по-хубаво става и по-лесно усвояемо за организма.
Когато ще правите пицата, извадете тестото (или част от него и оформете на топка, за да е по лесно разточването после) за около час поне, да се отпусне и стопли, оформяйте на набрашнена повърхност и внимателно, за да не премахнете мехурчетата.  Загрявам фурната заедно с тавата (ако имате камък още по-добре) на максимума на "горен и долен реотан" - 250 градуса.  Когато сложа тестото във фурната, веднага превключвам на "грил" и 270 градуса и пека за 7-8мин на 4/5 степени.Иначе пицата е Маргарита - с домати, босилек и моцарела. :)
Да ви е вкусно!  :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Обяд в кутия за училище/офиса 9/ School and Office Lunch Ideas

 9та публикация - 9та година в у-ще (от ПГ)    Храната в кутията е за училище на детето е най-вече сготвена/ приготвена от мен, купешките н...