петък, 8 май 2020 г.

Киш със сирене и чери домати




Продуктите:
ползвах 28см форма

за масленото тесто

100г студено масло на кубчета
220г брашно
1 яйце
1/4ч.л. сол
1/4ч.л. захар
1/2ч.л. суха мента
малко студена вода ако е нужно


плънката: 

чери домати -нарязани на половинки
сирене
сух босилек
сол и п-р


Приготвяне:

За тестото - в съд сложете брашното, солта, захарта и ригана и размесете, добавете кубчетата масло и претривайте с пръсти да стане на торихи. добавете яйцето и ако е нужо и вода, за да съберете бързичко тестото на топка. Не месете, за да имате сипкаво печиво. 
Завийте тестот във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за 30 мин. След дова разточете между два  листа пекарска хартия с размер по-голям от формата, за да има и за стеничката. Поставте кората във формата и изрежете излишното тесто. 
* Аз замразявам остатъка и ползвам като настъргвам трохички за друго печиво.
С вилица набодете на места по повърхността.
Сложете хартия отгоре и сипете боб или ориз за тежест и печете в загрята  на 180 градуса фурна за 15мин., след това махнете тежеста с хартията и печете още 10-15 мин, до лек цвят. Извадете и охладете за 10 мин.

Плънката - сиренето натрошете и подправете с подправките. Разпределете го във формата, отгоре подредете доматчетата, поръсете с малко олио и печете на 180 градуса, за около 10ина мин. Готовия киш охладете за малко и се насладете! :)

Адаптирано от 24kitchen

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...