петък, 1 май 2020 г.

Киш с тиквички




Продуктите:
ползвах 30см форма

за масленото тесто

125г студено масло на кубчета
250г брашно
1 яйце
1/4ч.л. сол
1/4ч.л. захар
1/2ч.л. риган
малко студена вода ако е нужно


плънката: 

3 яйца
300г извара
копър
сол и п-р

около 2 по-малки тиквички по възможност - на шайби

Приготвяне:

За тестото - в съд сложете брашното, солта, захарта и ригана и размесете, добавете кубчетата масло и претривайте с пръсти да стане на торихи. добавете яйцето и ако е нужо и вода, за да съберете бързичко тестото на топка. Не месете, за да имате сипкаво печиво. 
Завийте тестот във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за 30 мин. След дова разточете между два  листа пекарска хартия с размер по-голям от формата, за да има и за стеничката. Поставте кората във формата и изрежете излишното тесто. 
* Аз замразявам остатъка и ползвам като настъргвам трохички за друго печиво.
С вилица набодете на места по повърхността.
Сложете хартия отгоре и сипете боб или ориз за тежест и печете в загрята  на 180 градуса фурна за 15мин., след това махнете тежеста с хартията и печете още 10-15 мин, до лек цвят. Извадете и охладете за 10 мин.

Плънката - смесете всичко и сипете върху тестото, рапределете навсякъде и подредете резенчетата тиквички. Плолейте ги с малко олио и печете на 180 градуса, за около 20-25 мин.
* Накрая аз пуснах за 10мин. на "горен реотан с вентилатор" за цвят. 
Готовия киш охладете за малко и се насладете! :)

Поднесох с млечно-чеснов сос и зелена салата. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар

И за Остатъка (остатъчен квас) с уважение...

  В изирам остатък от квас гледан на плота/ стайна температура. Не съм гледала Кваса си в хладилник.       При всяко хранене на моя щастлив...