Продуктите:
ползвах 30см форма
за масленото тесто
125г студено масло на кубчета
250г брашно
1 яйце
1/4ч.л. сол
1/4ч.л. захар
1/2ч.л. риган
малко студена вода ако е нужно
плънката:
3 яйца
300г извара
копър
сол и п-р
около 2 по-малки тиквички по възможност - на шайби
Приготвяне:
За тестото - в съд сложете брашното, солта, захарта и ригана и размесете, добавете кубчетата масло и претривайте с пръсти да стане на торихи. добавете яйцето и ако е нужо и вода, за да съберете бързичко тестото на топка. Не месете, за да имате сипкаво печиво.
Завийте тестот във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за 30 мин. След дова разточете между два листа пекарска хартия с размер по-голям от формата, за да има и за стеничката. Поставте кората във формата и изрежете излишното тесто.
* Аз замразявам остатъка и ползвам като настъргвам трохички за друго печиво.
С вилица набодете на места по повърхността.
Сложете хартия отгоре и сипете боб или ориз за тежест и печете в загрята на 180 градуса фурна за 15мин., след това махнете тежеста с хартията и печете още 10-15 мин, до лек цвят. Извадете и охладете за 10 мин.
Плънката - смесете всичко и сипете върху тестото, рапределете навсякъде и подредете резенчетата тиквички. Плолейте ги с малко олио и печете на 180 градуса, за около 20-25 мин.
* Накрая аз пуснах за 10мин. на "горен реотан с вентилатор" за цвят.
Готовия киш охладете за малко и се насладете! :)
Поднесох с млечно-чеснов сос и зелена салата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар