понеделник, 25 май 2020 г.

Хляб със сушени плодове

Много вкусен... идеален хляб за зкуска и с малко масло или пък крема сирене, или синьо сирене...  мммм.... 




Продуктите:

1ч.ч./90г овесени ядки
3с.л. мед
1ч.ч./ 250мл прясно мляко
1/2 ч.ч. вода
10г свежа мая/ 3-4г суха
2ч.ч./300г бяло пшенично брашно
1/2ч.ч. пълнозърнесто ръжено брашно
3с.л. зехтин/олио
1ч.л. сол

Микс сушени плодове по ваш избор и колкото желаете. При мен са череши, сини сливи, кайсии, стафиди - по около половин шепа.
И 2с.л. микс семена за поръска (при мен - слънчогл. и тиквени семки, ленено и сусамено семе), както и 2с.л. овесени ядки.




Приготвяне:
В купа сложете овесените ядки, меда и течностите. Оставте да се накиснат за около 30 мин. След това добавете маята (аз сложих купата за 30 сек в микровълновата, да постопля течностите за маята), брашната и солта и омесете меко тесто.
Покрийте и оставете да втаса/удвои или утрои размера си на непроветриво място.  Втасалото тесто разтелете малко и сипете плодовете, затворете и преместе, оформете хляба. Намажете с малко прясно мляко (или ако желаете да е с блясък - с разбито яйце) и поръсете смената. Потупайте леко, за да залепнат по-добре. завийте и да втаса за 30 мин. 
Печете в загрята на 230 градуса фурна за 10мин. и намлете на 210 градуса за още около 20мин. Хлябът е готов, ако го почукате и бие на кухо. 
Да ви е вкусно! :)




  И малко разнообразие... или пък ако изостане... ;)

 Аз напълних с масло, ементал и мед. :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...