Продуктите:
ползвах 28см форма
за масленото тесто
100г студено масло на кубчета
220г брашно
1 яйце
1/4ч.л. сол
1/4ч.л. захар
1/2ч.л. свежа салвия (нарязана ситно)
малко студена вода ако е нужно
плънката:
1 връзка аспержи
3 яйца
200мл течна сметана
100мл пр. мляко
сол и бял п-р
пушено сирене
синьо сирене
чедър/кашкавал
Приготвяне:
За тестото - в съд сложете брашното, солта, захарта и ригана и размесете, добавете кубчетата масло и претривайте с пръсти да стане на торихи. добавете яйцето и ако е нужо и вода, за да съберете бързичко тестото на топка. Не месете, за да имате сипкаво печиво.
Завийте тестот във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за 30 мин. След дова разточете между два листа пекарска хартия с размер по-голям от формата, за да има и за стеничката. Поставте кората във формата и изрежете излишното тесто.
* Аз замразявам остатъка и ползвам като настъргвам трохички за друго печиво.
С вилица набодете на места по повърхността.
Сложете хартия отгоре и сипете боб или ориз за тежест и печете в загрята на 180 градуса фурна за 15мин., след това махнете тежеста с хартията и печете още 10-15 мин, до лек цвят. Извадете и охладете за 5-10 мин.
Плънката - аспержите нарежете както искате и бланширайте за 2 минути и веднага охладете със студена вода, за да запазите цвета.
Подгответе сирената - нарежете, настържете...
Разбите яйцата със сметаната и млякото, подправте със солта и п-ра.
Във формата разпределете аспержите и сирената и залейте с яйчената смес. Печете в загрята (задължително за маслено тесто) на 180 градуса фурна за 15 мин. (да е стегнала сместа) и още 10 мин. на функция "горен реотан с вентилатор" / или по-високо на "грил", ако нямате вентилатор), за цвят.
Готовия киш охладете малко и се насладете. :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар