неделя, 10 май 2020 г.

Киш с аспержи и сирена

Много харесваме Киш у нас - за закуска или междинно похапване,  за обяд или вечеря... с някакъв сос или салата... :)  Вариациите му са толкова много... 




Продуктите:

ползвах 28см форма

за масленото тесто

100г студено масло на кубчета
220г брашно
1 яйце
1/4ч.л. сол
1/4ч.л. захар
1/2ч.л. свежа салвия (нарязана ситно)
малко студена вода ако е нужно


плънката: 

1 връзка аспержи

3 яйца
200мл течна сметана 
100мл пр. мляко
сол и бял п-р
 

пушено сирене
синьо сирене
чедър/кашкавал



Приготвяне:

За тестото - в съд сложете брашното, солта, захарта и ригана и размесете, добавете кубчетата масло и претривайте с пръсти да стане на торихи. добавете яйцето и ако е нужо и вода, за да съберете бързичко тестото на топка. Не месете, за да имате сипкаво печиво. 
Завийте тестот във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за 30 мин. След дова разточете между два  листа пекарска хартия с размер по-голям от формата, за да има и за стеничката. Поставте кората във формата и изрежете излишното тесто. 
* Аз замразявам остатъка и ползвам като настъргвам трохички за друго печиво.
С вилица набодете на места по повърхността.
Сложете хартия отгоре и сипете боб или ориз за тежест и печете в загрята  на 180 градуса фурна за 15мин., след това махнете тежеста с хартията и печете още 10-15 мин, до лек цвят. Извадете и охладете за 5-10 мин.
Плънката - аспержите нарежете както искате и бланширайте за 2 минути и веднага охладете със студена вода, за да запазите цвета.
Подгответе сирената - нарежете, настържете...
Разбите яйцата със сметаната и млякото, подправте със солта и п-ра. 
Във формата разпределете аспержите и сирената и залейте с яйчената смес. Печете в загрята (задължително за маслено тесто) на 180 градуса фурна за 15 мин. (да е стегнала сместа) и още 10 мин. на функция "горен реотан с вентилатор" / или по-високо на "грил", ако нямате вентилатор), за цвят. 
Готовия киш охладете малко и се насладете. :) 







Няма коментари:

Публикуване на коментар

И за Остатъка (остатъчен квас) с уважение...

  В изирам остатък от квас гледан на плота/ стайна температура. Не съм гледала Кваса си в хладилник.       При всяко хранене на моя щастлив...