Продуктите:
700г кайма (аз ползвам от телешка плешка и свински гърди)
1 глава лук
2 ск. чесън
червен п-р
1/2 ч.л. сух кориандър
1/2 ч.л. кимион
1 щипка сол (има достатъчно при чушките) и п-р
1ч.л. захар
2с.л. дом. пюре
1с.л. каперси
600г конс. домати
150 мл бульон (при мен от водата на печените чушки)
3-4 буркана печени чушки (без оцет по възможност)
Сос Бешамел:
за моята тава 24/35см
30-40г масло
2с.л. брашно
бял п-р
индийско орехче
1щипка кардамон
400мл пр. мляко
150 -200г настърган кашкавал
Приготвяне:
Предварително слагам в гевгир печените чушки да се отцеждат.
Запържвам каймата и я изваждам. В същия тиган запържвам лука, след малко и чесъна, подправките и останалите продукти в изброения ред и върнете и каймата и гответе доматения сос на тих огън 15-20 мин. Включете и фурната да загрява. Пекох на функция "вентилатор" и 180 градуса.
Намазнете тава с малко олио и наредете пласт чушки, отгоре сипете доматен сос и редувайте така докато имате продукти, завършете с чушки. Поръсете с малко олио и печете 25-30мин.
След това залейте с Бешамела и поръсете кашкавала - печете до златист цвят - около 15 мин.
Оставете готвата муска да поизстине, ако искате да имате хубави парчета. :)
Да ви е вкусно! :)
Из кутията с обяд на детето. ;)
* По сходен начин приготвям и мусака с патладжани. :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар