неделя, 10 май 2020 г.

Мусака с печени чушки

Много любим вариант на муската у нас! :)





Продуктите:

700г  кайма (аз ползвам от телешка плешка и свински гърди)
1 глава лук
2 ск. чесън
червен п-р 
1/2 ч.л. сух кориандър
1/2 ч.л. кимион
1 щипка сол (има достатъчно при чушките) и п-р
1ч.л. захар
2с.л. дом. пюре
1с.л. каперси
600г конс. домати
150 мл бульон (при мен от водата на печените чушки)

3-4 буркана печени чушки (без оцет по възможност)

Сос Бешамел:
за моята тава 24/35см

30-40г масло
2с.л. брашно
бял п-р
индийско орехче
1щипка кардамон
400мл пр. мляко

150 -200г настърган кашкавал



Приготвяне:

Предварително слагам в гевгир печените чушки да се отцеждат.
Запържвам каймата и я изваждам. В същия тиган запържвам лука, след малко и чесъна, подправките и останалите продукти в изброения ред и върнете и каймата и гответе доматения сос на тих огън 15-20 мин. Включете и фурната да загрява. Пекох на функция "вентилатор" и 180 градуса.
Намазнете тава с малко олио и наредете пласт чушки, отгоре сипете доматен сос и редувайте така докато имате продукти, завършете с чушки. Поръсете с малко олио и печете 25-30мин.
След това залейте с Бешамела и поръсете кашкавала - печете до  златист цвят - около 15 мин. 
Оставете готвата муска да поизстине, ако искате да имате хубави парчета. :)
Да ви е вкусно! :)

Из кутията с обяд на детето. ;)




* По сходен начин приготвям и мусака с патладжани. :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар

И за Остатъка (остатъчен квас) с уважение...

  В изирам остатък от квас гледан на плота/ стайна температура. Не съм гледала Кваса си в хладилник.       При всяко хранене на моя щастлив...