И определено така е страхотно (ама страхотно!) тестото, вече основно така ще правя пицата. Е, ще има и изключения с бързо тесто де. ;)
Та така - това е тесто с дълго втсване - 36-48 часа. Планирайте кога ще хапвате пица. :) Но определено много си заслужава, само опитайте и сами ще се убедите.
Продуктите:
за една пица (около 30см)
С мая
250г брашно (за пица на София мел)
140мл вода
на върха на ножа суха мая
1/2 ч.л. сол
30г олио
С квас
250г брашно (за пица на София мел)
150г вода
40г квас
5г сол
20г олио
Приготвяне:
Омесете меко тесто и оставете в намазнена купа с достатъчно място за
втасването и добре покрито, за да не прави коричка. След 5-6 часа го
премесете и оставете за 10-12 часа на хладно, а след това го сложете в
хладилника. Използвайте след минимум 24 часа, а може да чака на студено
поне 10 дни. Аз
правя голяма доза тесто (за няколко пици) и си взимам, когато реша да
правя. Колкото повече престоява, по-хубаво става и по-лесно усвояемо за
организма.
Когато ще правите пицата, извадете тестото (или част от него и оформете
на топка, за да е по лесно разточването после) за около час поне, да се
отпусне и стопли, оформяйте на набрашнена повърхност и внимателно, за да
не премахнете мехурчетата.
Загрявам фурната заедно с тавата (ако имате камък още по-добре) на максимума на "горен и долен реотан" - 250 градуса. Когато сложа тестото във фурната, веднага превключвам на вентилатор - 250 градуса и слагам пицата на 4/5 ниво за 4-5мин. или на "грил" и 270 градуса и пека за 7-8мин отново на 4/5 ниво.
Няма коментари:
Публикуване на коментар