неделя, 24 май 2020 г.

Уникално тесто - най-доброто за пица! :)

Та значи, чух от две места, че така го правели италианците и без да мисля пробвах.
И определено така е страхотно (ама страхотно!) тестото, вече основно така ще правя пицата. Е, ще има и изключения с бързо тесто де. ;)
Та така - това е тесто с дълго втсване - 36-48 часа. Планирайте кога ще хапвате пица. :) Но определено много си заслужава, само опитайте и сами ще се убедите.




Продуктите:
за една пица (около 30см)

 С мая

250г брашно (за пица на София мел)
140мл вода
на върха на ножа суха мая 
1/2 ч.л. сол

30г олио

 

С квас

250г брашно (за пица на София мел)

150г вода

40г квас

5г сол

20г олио

 

 

 Приготвяне:

Омесете меко тесто и оставете в намазнена купа с достатъчно място за втасването и добре покрито, за да не прави коричка. След 5-6 часа го премесете и оставете за 10-12 часа на хладно, а след това го сложете в хладилника. Използвайте след минимум 24 часа, а може да чака на студено поне 10 дни. 
Аз правя голяма доза тесто (за няколко пици) и си взимам, когато реша да правя. Колкото повече престоява, по-хубаво става и по-лесно усвояемо за организма.
Когато ще правите пицата, извадете тестото (или част от него и оформете на топка, за да е по лесно разточването после) за около час поне, да се отпусне и стопли, оформяйте на набрашнена повърхност и внимателно, за да не премахнете мехурчетата.

 


 Загрявам фурната заедно с тавата (ако имате камък още по-добре) на максимума на "горен и долен реотан" - 250 градуса.  Когато сложа тестото във фурната, веднага превключвам на вентилатор - 250 градуса и слагам пицата на 4/5 ниво за 4-5мин. или на  "грил" и 270 градуса и пека за 7-8мин отново на 4/5 ниво.


Иначе пицата е Маргарита - с домати, босилек и моцарела. :)
Да ви е вкусно!  :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...