събота, 11 април 2020 г.

Лападник с тесто

Купих лапад с идеята сармички да правя (е пак ще имаме сарми, но зелеви), но в пакета големите листа криеха доста младички такива и се наложи план Б. :) Вместо за обяд/вечеря имахме мнoго вкусна закуска, днес на Лазаров ден, а традицията повелявала зеленийки да се ядат. :)




Продуктите:
100г активен квас или 10г жива мая/ 3-4г суха
2 яйца
100мл прясно мляко
2с.л. кисело мляко
2с.л. захар
1с.л. сол
5с.л. олио
о-о 500г брашно, пресято (ако се наложи да добавите, постарайте се да не са повече от 100 г.) до меко нелепнещо тесто

 Плънката:

250г лапад  (моята опаковка беше толкова, може и малко повече да ползвате) 
2 яйца
о-о 1ч.ч. сирене 
Сместа трябва да е сухичка, добавете още сирене ако е нужно. 



 
Приготвяне:

Подготвих лапада, като остраних по-дебелите стъбла и го бланширах за 2мин., след това веднага охладих под студена вода. Отцедих и нарязах на ситно.
Разбийте яйцата, добавете лапада и сиренето.

 
С квас:

Замесих кваса с част от брашното и пр. мляко, оставих да се удвои, тогава добавих останалите продукти  и замесих тестото - за 5мин. беше готово. После прегънах 4 пъти през 40мин. и оставих за 2 часа на стайна Т, след това оформих (за оформлението - по-долу) и сложих във формата - оставаха 2см празно около тестото. Оставих в хладилника за нощта, а сутринта беше напълнило формата и сложих в загрятата фурна.  



 


 С мая:

Когато съм сигурна в качеството/годността на маята, не я активирам, само я развтварям в млякото и ползвам.
Ако искате да активирате маята - в съда, в който ще омесите продуктите, я разтворете в млякото и добавете малко брашно до кашичка и оставете да шупне.
Разбийте яйцата,  добавете киселото мляко.
В съда при шупналата мая сипете яйчената смес и половината брашно и бъркайте. Добавете захарта, солта и 2с.л. олио (другите 2 са за измесването) и сипвайте от брашното на части, за да не стане твърдо тестото. Ако е нужно добавете и още малко брашно.  Като получите меко нелепнещо тесто, месете като си добявяте от останалата мазнина на части за около 15 мин.
    Добре измесеното тесто е гладко и покрито с мехурчета (може да са особено явни, не се притеснявайте), ако натиснете леко с пръст, вдлъбнатинката трябва да се връща до първоначалното си положение. И тестото трябва да стои стегнато, без да се разлива.  
   Покрийте го и оставете да втасва, докато утрои обема си. Добре измесеното тесто ще запази формата си от преди втасването, без да запълва съда до стените.
  Втасването не е по часовник, защото зависи от Т в помещението (или там където втасва); състав на тестото; количеството мая : към брашно. Колкото-толкова, трябва да порасне поне двойно, та дори тройно. 
Аз редовно оставям тестото да втасва през нощта в хладилника или на балкона, сутринта го прибирам/изваждам да се постопли/отпусне и тогава го оформям. Това е много подходящ вариант, за да имате прясна закуска. :)




   Втасалото тесто разточете на правоъгълник с дебелина на кората не повече от 1см, разстелете плънката по цялата повърхност, на 2см от краищата и навийте на руло.
Можете просто да го навите в кръг или дори да го печете така на руло. 
Аз разрязах по средата по дължина и усуках получените два фитила и ги завих на кръг.
Оставете да втасва за 20-30 мин. Печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност. Проверявайте с дървено шише.
Aко ви изглежда изпечена коричката, но отвътре е сурово, намалете температурата на печене на 160 градуса. Така ще се "готви" отвътре, но няма да потъмнява кората. 
Проверявайте през 5 минути. 
 Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси за ориентир.

Когато е готов, извадете лападника и го оставте да изстине за 30ина минути. Проверте като  леко притиснете средата - в началото ще е много мека, а после ще стегне.  Наистина е важно да го оставите - изстиването е етап от готвенето на всяко тестено печиво. 
 След това се насладете, както направихме ние. 
 * Ако ви остане неизядена част, охладете напълно и съхранявайте добре завита в стреч фолио.

Да ви е вкусно! :)




2 коментара:

  1. Ралица Николова10 май 2020 г. в 12:05

    Опитах и тази рецепта- направих двойна доза и оформих като зелник.Едно мога да кажа- много вкусно тесто, остава сред любимите ми рецепти, адмирации Морена.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ралица! Много ми е приятно, че си доволна, заповядай отново! :)

      Изтриване

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...