понеделник, 20 април 2020 г.

Мароканска пастия/бастия с агнешко

От великденското печено агнешко и булгура със спанак и сушени сини сливи... ново ястие за разнообразие. :)





Продуктите: 
при мен 11 броя се получиха, всяка пастия с 2-3 броя точени кори

1ч.л. куркума
1ч.л. семена фенел
1/2ч.л. кимион
1/2ч.л. Рас Ел Ханут 

лук - 2 глави - на ситно
чесън - 3-4 скилидки - нарязан на шайби
чушки - 2
патладжани - 2 средни
стафиди  - 1 шепа (накиснах предварително)
печено агнешно месо - накъсано (или  пилешко) сварен булгур или накиснат арабски кус-кус  (в случая при мен - булгур със спанак и сини сливи) 
сирене
лимонов сок и кора

точени кори 
разстопено масло
пудра захар
канела
филирани бадеми (аз нямах този път) 



Приготвяне:
Запържете подправките, след малко и зеленчуците в изброения ред, да омекнат. Добавете стафидите, агнешкото месо и булгура, сиренето и лим. сок и кора. Разбъркайте всичко и махнете от огъня.
Включвам фурната на 190 градуса (вие си познавате вашата и преценете).
На 2-3 кори слагам по 3 пълни с.л. от плънката и навивам, като затварям отстрани. 
Наредете в тава с пекарска хартия, намажете пастиите с маслото, поръсете със захарта и канелата и печете за около 20 мин. - до приятно зачервяване. 
Поднасям с кисело мляко с Хариса/чили сос или 
заливка от разстопено масло с червен и лют п-р и малко сумак - за топене.
Ползвайте грамажите за ориентир и коригирайте според вашите нужди. :)
Да ви е вкусно. :)



По идея на Джейнми Оливър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

И за Остатъка (остатъчен квас) с уважение...

  В изирам остатък от квас гледан на плота/ стайна температура. Не съм гледала Кваса си в хладилник.       При всяко хранене на моя щастлив...