събота, 25 април 2020 г.

Спаначен пай със сирена и ядки

Много любимо ястие у нас!  :)
Продуктите:

5-6 яйца (L-M)
200г сирене
1 кутия рикота
60г чедър/ кашкавал
50г синьо сирене
1/4ч.л. черен пипер
1/2ч.л. сух риган
1/2 инд. орехче
кората на 1/2 лимон
сурово кашу 
300-500г пресен спанак

10 броя точени кори 
сол и п-р
масло

Приготвяне:

В сух тиган запечете кашуто (става много бързо, внимавайте). Извадете го и сипете мазнина в тигана. Задушете спанака, като слагате една част от него, когато се посвие добавяте още и така, докато се задуши всичкият. Оставете да се охлади. Разбийте яйцата и добавете сирената, подправките, ядките и спанака. Разбъркайте добре.

Включете фурната на 180 градуса
Разтопете маслото.
Намачкайте (по-лесно се работи с нея)  пекарска хартия (към 50см дълга) и след това загладете. Намажете тук там с маслото, поръсете леко сол и черен п-р и отгоре подредете застъпвайки 4 фино точени кори (да излизат малко от хартията), пак масло, сол и п-р и отново един реда кори, мазнина, сол и п-р.  Накрая сложете последните две кори само в средата. С помощта на хартията преместете всичко (и хартията) върху тигана и  оформете по стените му, като трябва да останат висящи кори, с които ще завиете плънката. После сипете плънката и захлупете с краищата на корите, а хартията подвийте навън. Намажете масло и отгоре, поръсете с някакви семена ако желаете (при мен черен кимон). Печете около 20-25 мин.

 Да ви е вкусно! :)По идея на Дж. Оливър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Обяд в кутия за училище/офиса 9/ School and Office Lunch Ideas

 9та публикация - 9та година в у-ще (от ПГ)    Храната в кутията е за училище на детето е най-вече сготвена/ приготвена от мен, купешките н...