неделя, 26 април 2020 г.

Галет с патладжан и сирена

  Отдавна правя галета, много ни харесва, но едва сега го снимах и пак малко на зор... аха да е свършил... :) Прекрасно сипкаво, ронливо тесто и вкусна плънка. 
 Благодаря за идеята на Йоли! :)





Продуктите:

220 - 250г брашно
125 г студено масло на едри кубчета
пресни розмарин (ситно нарязан) и мащерка и сух босилек при мен 
1/2ч.л. сол
1 яйце
1-2 с.л. студена вода (ако се наложи)

1 среден патладжан - на шайби и грилован
сушени домати (при мен в олио)
каперси
синьо сирене
сирене Бри
суха моцарела - настъргана

Приготвяне:

В купа сипах 220г брашно (имах и допълнително под ръка), подправките и солта и разбърках.



Добавих кубчетата масло и мачках с пръсти да се получат трохи, добавих яйцето и размесих (работя бързо). Наложи се да добавя малко от водата и бързо събрах тестото на топка. Увих с фолио и оставх в хладилника за половин час.
В това време гриловах патладжана, подготвих сирената и доматите, като ги поизцедих от мазнината. 
Включих фурната на 180 градуса.
Разточих тестото върху пекарска хартия на тънка кора, изрязах кръг и наредих в средата му патладжаните, доматите и сирената засъпвайки ги и редувайки. Накрая поръсих настърганата моцарела и малко от олиото на доматите.




Отставих 3-4см  свободни краища и с помощта на хартията загънах плънката. Намазах с разбито яйце и поръсих с кристалчета морска сол. С хартията преместих галета в тава и пекох за 35 минути.




*Остатъка от масленото тесто замразих. Ще ползвам за поръска на други печива. :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар

И за Остатъка (остатъчен квас) с уважение...

  В изирам остатък от квас гледан на плота/ стайна температура. Не съм гледала Кваса си в хладилник.       При всяко хранене на моя щастлив...