четвъртък, 30 април 2020 г.

Кюфтета от сьомга с пържен ориз със зелен боб

Отново любимата ни азиатска кухня! :)






Продуктите:
за около 10ина кюфтета (и все пак зависи от големината им)

1кг филе от сьомга
9см парче джинджифил 
1-2 листа кафир лайм/ 2стр. лимонова трева/ 1с.л. суха лимонова трева/ 1с.л. кора от лайм
1/2ч.л. "5 китайски подправки"
сол и п-р
чътни/ или някакво сладко + малко чили сос (по желание разбира се)

за ориза:

зелен боб  (при мен 1 опковка замразен и бланширан за 2 мин.)  или ползвайте друг зеленчук по ваш избор
2.5см парче джинджифил - на пръчици
3 скил. чесън - на шайби
около 1ч.ч. предварително сварен дългозърнест ориз
соев сос

Приготвяне:

40% от рибата нарежете на 1см кубчета.  Джинджифила и кафир лайма нарежете на дребно и съберете, а останалата риба сложете отгоре им и накълцайте всичко на ситно. След това смесете всичката риба и подправете с подправките. Размесете, без да прекалявате. 
Оформяйте кюфтета  по ваш вкус, но е добре да не са големи, за да се запазват цели.  Пържете в добре загрята мазнина на умерен огън по около 3 мин. на страна. Обръщайте внимателно. Готовите поставете на кухненска хартия и намажете с чътни.

В загрята мазнина сипете боба, след 2мин добавете джинджифила и чесъна, след малко ориза, капнете малко соев сос, ако има нужда посолете и рабъркайте. Готово е.
Аз приготвих първо ориза и в същия тиган пържих кюфтетата. Готвене в един съд. :)
Да ви е вкусно! :)

* Сервирах с вкусна азиатска салата. :)







И кутията с обяд на детето. :)




За идеята за кюфтетата благодаря на моя любимец Дж. Оливър!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

И за Остатъка (остатъчен квас) с уважение...

  В изирам остатък от квас гледан на плота/ стайна температура. Не съм гледала Кваса си в хладилник.       При всяко хранене на моя щастлив...