Продуктите:
за около 10ина кюфтета (и все пак зависи от големината им)
1кг филе от сьомга
9см парче джинджифил
1-2 листа кафир лайм/ 2стр. лимонова трева/ 1с.л. суха лимонова трева/ 1с.л. кора от лайм
1/2ч.л. "5 китайски подправки"
сол и п-р
чътни/ или някакво сладко + малко чили сос (по желание разбира се)
за ориза:
зелен боб (при мен 1 опковка замразен и бланширан за 2 мин.) или ползвайте друг зеленчук по ваш избор
2.5см парче джинджифил - на пръчици
3 скил. чесън - на шайби
около 1ч.ч. предварително сварен дългозърнест ориз
соев сос
Приготвяне:
40% от рибата нарежете на 1см кубчета. Джинджифила и кафир лайма нарежете на дребно и съберете, а останалата риба сложете отгоре им и накълцайте всичко на ситно. След това смесете всичката риба и подправете с подправките. Размесете, без да прекалявате.
Оформяйте кюфтета по ваш вкус, но е добре да не са големи, за да се запазват цели. Пържете в добре загрята мазнина на умерен огън по около 3 мин. на страна. Обръщайте внимателно. Готовите поставете на кухненска хартия и намажете с чътни.
В загрята мазнина сипете боба, след 2мин добавете джинджифила и чесъна, след малко ориза, капнете малко соев сос, ако има нужда посолете и рабъркайте. Готово е.
Аз приготвих първо ориза и в същия тиган пържих кюфтетата. Готвене в един съд. :)
Да ви е вкусно! :)
* Сервирах с вкусна азиатска салата. :)
И кутията с обяд на детето. :)
За идеята за кюфтетата благодаря на моя любимец Дж. Оливър!
Няма коментари:
Публикуване на коментар