четвъртък, 23 април 2020 г.

Мароканска яхния (тажин) с патладжани и папуда (боб "птиче око")




Продуктите:
за около 6 порции

2 глави лук
4 -5 скил. чесън
1 и 1/2 с.л. Хариса (при мен в случая къри паста и Самбал олек)
1 и 1/2ч.л. семена кимион
1ч.л. канела
1ч.л. Рас ел Ханут
1/4 консервиран лимон  (евентуално лимонова кора и сок)
800г консерв. домати
400г бульон (при мен домашен зеленчуков)
4 средни патлаждана - на едри кубчета
2 шепи папуда (предварително сварена и отцедена) или боб от консерва - 1 или 2 малки (400г) по ваш избор

1и 1/2ч.ч. арабски кус-кус/ булгур/ просо (при мен останал от друго ястие булгур)

Приготвяне:
Пригответе  арабския кус-кус/ булгур/ просо.
Запържете лука  на бавен огън, добавете и чесъна, подправките, доматите, бульона, патладжаните и варете до омекването им. Когато са готови, добавете и боба и след 5 мин. махнете от огъня.
Поднесете яхнията върху канапе от кус-куса. Полейте с малко кис. мляко.
Поднасям например със салата от моркови. :)
Да ви е вкусно!

Адаптирано от goodfood


Няма коментари:

Публикуване на коментар

И за Остатъка (остатъчен квас) с уважение...

  В изирам остатък от квас гледан на плота/ стайна температура. Не съм гледала Кваса си в хладилник.       При всяко хранене на моя щастлив...