четвъртък, 26 март 2020 г.

Хляб без месене, с много малко мая и дълго втасване

Нали е дефицитна маята (за сега... да видим до кога ще има брашно...), та хляб с малко мая. ;)
И преди съм правила, но сега и положенето го изисква. 


Продуктите:
600г брашно (по ваш избор, при мен 3/4 бяло пшеничено и 1/4 пълнозърнесто лимец)
1.5 - 2ч.ч. вода (според брашната, но до меко тесто)
1/4ч.л. суха мая
1с.л. сол
1ч.л. захар

Приготвяне:
Първо решете за кога ще ви е нужен хляб, защото втасването е дълго. :)
Объркайте продуктите до меко лепнещо тесто. 




Покрийте го и го оставете на стайна Т, но да не е много топло... не повече от 18-20 градуса за 12 - 18часа (зависи от Т на помещението), да се удвои. 




След това го оформете на силно набрашнена повърхност, покрийте и оставете да втасва за 30 мин. на дъска с хартия за печене или в банетон. Ако нямате банетон, ползвайте просто някакъв съд, сложете в него кърпа и набрашнете. Сложете оформеното тесто с дъното нагоре, след това ще го обърнете в съда за печене и отгоре ще е хубавата страна/горната коричка на хляба.






Включете фурната да загрява на 220 градуса заедно с тавата или съда, в който ще печете. Направете и плитки разрези по повърхостта на тестото, ако желаете.  След 20 мин. пъхнете малка тавичка с вода на дъното, а хляба над нея. Аз пека 2/5 степени на фурната.  С помощта на хартията издърпвам хляба от дъската в тавата.  
След 10 минути намалете на 200 градуса и допечете за около 15-20 мин. 
Когато почуквате, готовят хляб бие на кухо. Оставте го да се охлади на решетка за 40-50 минути - важно е, за да се рапредели влагата от средата към кората.
Да ви е вкусно! 








Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...