вторник, 17 март 2020 г.

Тайландска супа с пилешко

Ядохме такава в един тайландски ресторант. Ама толкова ми хареса, че забравих да забележа какво има, да се замисля... ядох в такъв захлас... Опитах се да я възпроизведа и по мнението на семейството е едно към едно. ;)  Така или иначе е изключително вкусна супа! :)




Продуктите:
за около 2.5л супа

2 бр. пилешки гърди/ 1 "пеперуда"

2стр. зелен лук

1с.л. сух чесън

2-3с.л. соев сос (да покрие месото,без да "плува")

 
грах - замразен при мен
зелен боб - замразен при мен
1 консерва кокосово мляко (400г)
джинджифил - колкото палеца ви
чесън - 2 скил.
1-2с.л. къри паста
лимонова трева - сушена                                                                                        

1с.л. палмова захар (кокосова или кафява, в краен случай бяла)                  

1ч.л. рибен сос 

сок от лайм по вкус
сусамово олио 
2-3с.л. царев. нишесте

Или ползвайте други зленчуци. 

Приготвяне: 

Зеления лук, сухия чесън и соевия сос рабъркайте. Пилешкото нарежете на лентички и сложете в маринатата и разбъркайте добре с ръце. Покрийте и мариновайте поне 30мин., а колкото повече... :)  Изпържете за кратко на силен огън  - около 2 мин. Внимавайте да не го препържите, за да не стане сухо. Отставете настрана.

  Запържете джинджифила, чесъна, къри пастата, лим. трева, налейте кокосовото мляко и  добавете месото и зеленчуците.  Добавете гореща вода и подправете с рибен сос, палмова захар и сок от лайм, сол  и още чили ако е нужно, малко сусамово олио. Варете 10ина минути или до готовност на зеленчуците. Накрая добавете и нишестето разтворено в малко студена вода.

Готово. Да ви е вкусно! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

И за Остатъка (остатъчен квас) с уважение...

  В изирам остатък от квас гледан на плота/ стайна температура. Не съм гледала Кваса си в хладилник.       При всяко хранене на моя щастлив...