събота, 14 март 2020 г.

Патладжани пармиджана

Харесваме и по италиански - само с пармезан отгоре, но и по моему много ни харесва и така го предлагам  днес  и на вас! :)  С вкусна заливка от кисело мляко, босилек и чесън.





Продуктите:
патладжани (ползвах 3 броя средни, а може и 4, в моята тава на снимката 24/34см)
домати - една голяма (800г) и една малка (400г.)  консерви - блендирани грубо
1 глава лук - на ситно
2 скил. чесън - на ситно
2 дафинови листа
сол и п-р
1сл. дом. пюре
1с.л. паста от чушки  (ако имате)
1ч.л. захар

суха моцарела - настъргана
моцарела - 1-2 топки
пармезан - настърган
босилек 

кисело мляко
1 скил. чесън - ситно нарязана
босилек

Приготвяне:
Нарежете  патладжаните  на тънки филии по дължина. Посолете и оставете за половин час. 
В това време  запържете лука, чесъна, сол и п-р, доматеното пюре и пастата от чушки, захарата. Добавете доматите и дафиновия лист и оставете да се изпярят на слаб огън.  
Патладжаните отцедете и подсушете. Изпържете ги .  Махнете дафиновия лист от соса.
Загрейте фурната на 190 градуса. 
В тава сложете малко дом. сос на дъното, отгоре ред патладжани, пак малко сос и покрийте със сирената и пак така, като завършите с доматен сос. Печете на средна степен на фурната за около 20-25 мин.  Киселото мляко разбъркайте, подправете с малко сол и п-р, ситно нарязан босилек и малко олио.  Залейте ястието и печете още 10ина минути  или докато ви хареса на вас. Извадете и поръсете със ситно нарязания чесън.  
Сервирайте със зелена салата. :)






И класическата пармиджана - много вкусна разбира се. :)




Само слоевете сирене и отгоре е разликата.
Ползвах суха моцарела и пармезан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...