сряда, 2 декември 2020 г.

Сладки Самоси с лимонов чийзкрем

 Преди няколко дни правих Самоси, както е обичайно със солена плънка и ми остана тесто. Мислех как по-различно да го употребя и се получиха страхотни така! Влизат в "любими" у нас!


Продуктите:

За около 12ина броя:

125г брашно

1с.л. царевично или оризово брашно за хрупкавост

щипка сол

30г захар

1/4 ч.л. кардамон (или друга сладка подправка по ваш избор)

40г масло

олко 50мл вода

 

Чийзкрем плънка:

 150г крема сирене

 пудра захар (по ваш вкус)

1 яйце

2 маслени бисквити (ползвайте каквито искате)

1-2с.л. надробени лешници

кората на половин лимон 

2с.л. лим сок 


За тестото - в съд сложете брашното, солта, захарта и подправката и добавете  масло и претривайте с пръсти да стане на трохи. Добавете колкото е нужно вода, за да съберете тестото на топка и да не се напуква.  Покрите го оставте да почива - 20 мин.

Смесете продуктите за плънката.

Тестото оформете на руло и късайте топчета колкото пинг-понг или малко по-големи, които разточвате тънко (около 2мм) и 10-12см диаметър. Срежете на половина и намажете едната половинка с мокър пръст страната при среза, а после завийте на фунийка и залепете добре. Слагате от плънката, като оставяте място за затваряне, намaзвате леко с вода тестото и горе и залепвате. Работете бързо, защото плънката е течна и започва да мокри тестото. Пържете в маслена баня, в добре загрята мазнина  и на умерен огън до желания цвят. Следете, става бързо, но да не е чак толкова, че да не се сготви плънката. Отцедете/охладете на кухненска хартия и поръсете с пудра захар. 

Да ви е вкусно! :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...