сряда, 2 декември 2020 г.

Самоси - по индийски

От първия път когато ги приготвих, с щерката (таткото ни е с по-консервативен вкус) сме влюбени! 

 



За тестото:

За около 12ина броя:

125г брашно

1с.л. царевично или оризово брашно за хрупкавост

1/4ч.л. сол

1/4ч.л. захар

1/4 ч.л. кориандър (или друга подправка по ваш избор)

50г студено масло на кубчета

олко 50мл вода

 

Плънката:

250г Броколи/ карфиол - на дребно

250г Сладки картофи (при мен, ползвайте каквито желаете) - на малки кубчета

250г Грах

 

И подправки:

1/2ч.л. семена кимион
1 ч.л. семена чимен или синап

1/2 ч.л. куркума

1/2 ч.л. кориандър, смлян

щипка асафетида 

черен п-р на вкус

лют червен пипер на вкус

 

Още подправки 

1/4 ч.л. канела

1/4 ч.л. млян карамфил

1/4 ч.л. млян кардамон

 

 За тестото - в съд сложете брашното, солта, захарта и подправката и добавете  масло и претривайте с пръсти да стане на трохи. Добавете колкото е нужно вода, за да съберете тестото на топка и да не се напуква.  Покрийте го и оставете да почива - 20 мин.

В загрята мазнина запържете за кратко кимиона и чимена. Добавете останалите подправки, без последните 3 (канелата...).  Добавете зеленчуците и налейте гореща вода да покрие 1 пръст от дъното. Когато заври, похлупете и гответе на тих огън. След 8-10 мин посолете и гответе до готовност на зеленчуците - трябва да останат на мазнина. Накрая добавете и останалите 3 подправки Охладете и намачкайте 1/3 от зеленчуците и разбъркайте добре. Плънката трябва да е суха.

Тестото оформете на руло и късайте топчета колкото пинг-понг или малко по-големи, които разточвате тънко (около 2мм) и 10-12см диаметър. Срежете на половина и намажете едната половинка с мокър пръст страната при среза, а после завийте на фунийка и залепете добре. Слагате от плънката, като оставяте място за затваряне, намaзвате леко с вода тестото и горе и залепвате.  Пържете в маслена баня, в добре загрята мазнина  и на умерен огън до желания цвят, като ги обръщате. Следете, стават бързичко. Отцедете/охладете на кухненска хартия за кратко и прхвърлете на решетка, ако искате да останат хрупкави..

Поднесете с някакъв сос за топене:

При мен - сосовете са:  домашни аква майонеза, магданозено и сливово чътни.

 Да ви е вкусно! :)

Адаптирано от 
http://www.ayurvedic-recipes.com/samosi

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...