Прекрасно ястие, което толкова вкусно оползотворява останало готвено месо. На нас много ни харесва, опитайте и вие. :)
Продуктите:
за 5-6 пороции
2 пуешки бутчета (или останало готвено агнешко или пилешко...)
сол и п-р
малко олио
2 средни патладжана
сол и п-р
олио
1 и 1/4ч.ч. булгур (разбира се можете да ползвате друго - арабски кус-кус, просо, ориз, киноа)
2 и 1/2ч.ч. вода
1/4 консервиран лимон - нарязан на ситно
пръчица канела
сол
лимонов сок
сосове:
3 домата
1/2 скил. чесън - пресована
сол
олио
400г заквасена сметана
шепа свежа мента (оставете няколко листенца за аранжиране)
сол
лимон. сок
тортила чипс:
при мен питки Лаваш
сол и червен п-р
олио
Приготвяне:
Пуешките бутчета нарежете плитко на няколко места, поръсете подправките и натрийте добре. Сложете ги в тава и поръсете с малко олио. Покрийте ги с капак или ал. фолио и сложете в загрята на 220 градуса фурна. След 20 минути намалете на 160 и печете 2 часа. Накрая месото пада от кокала. Оставете да почиват 10-15 минути (без да ги откривате) и след това накъсайте.
Патладжаните нарежете на кубчета, подправете, полейте с олио и сложете в тава с хартия за печене и печете на 200градуса, докато омекнат.
Булгура сварете с вода 1:2, заедно с лимона и канелата. Когато е готов, махнете канелата разрохкайте и добавете лимон. сок на вкус.
Доматите разполовете и рендосайте, а сосът сложете на огъня да се редуцира малко. Като се поохлади добавете чесъна и малко олио, посолете.
Ментата пасирайте с малко от сметаната, разбъркайте с останалата сметана и овкусете с лим. сок и сол.
Сервирайте като подредите пластове - булгур, месо, патладжаните и капки от двата соса, поръсте с малки листенца мента. Отстрани подредете тортила чипса.
Да ви е вксусно! :)
Безобразно вкусно звучи това!
ОтговорИзтриванеЗа нас е. :) Надявам се да опитате! :)
ОтговорИзтриване