вторник, 2 юни 2020 г.

Агнешко/пуешко с булгур, печен патладжан и два соса

Прекрасно ястие, което толкова вкусно оползотворява останало готвено месо. На нас много ни харесва, опитайте и вие. :)

 


 


Продуктите:
за 5-6 пороции

2 пуешки бутчета (или останало готвено агнешко или пилешко...)
сол и п-р
малко олио

2 средни патладжана
сол и п-р
олио

1 и 1/4ч.ч. булгур (разбира се можете да ползвате друго - арабски кус-кус, просо,
ориз, киноа)
2 и 1/2ч.ч. вода
1/4 консервиран лимон - нарязан на ситно
пръчица канела
сол
лимонов сок

сосове:
3 домата
1/2 скил. чесън - пресована
сол
олио

400г заквасена сметана 
шепа свежа мента (оставете няколко листенца за аранжиране)
сол
лимон. сок

тортила чипс:
при мен питки Лаваш
сол и червен п-р
олио

Приготвяне:

Пуешките бутчета нарежете плитко на няколко места, поръсете подправките и натрийте добре. Сложете ги в тава и поръсете с малко олио. Покрийте ги с капак или ал. фолио и сложете в загрята на 220 градуса фурна. След 20 минути намалете на 160 и печете 2 часа. Накрая месото пада от кокала.  Оставете да почиват 10-15 минути (без да ги откривате) и след това накъсайте. 
  Патладжаните нарежете на кубчета, подправете, полейте с олио и сложете в тава с хартия за печене и печете на 200градуса, докато омекнат.  
   Булгура сварете с вода 1:2, заедно с лимона и канелата. Когато е готов, махнете канелата разрохкайте и добавете лимон. сок на вкус. 
   Доматите разполовете и рендосайте, а сосът сложете на огъня да се редуцира малко. Като се поохлади добавете чесъна и малко олио, посолете.
  Ментата пасирайте с малко от сметаната, разбъркайте с останалата сметана и овкусете с лим. сок и сол.
Сервирайте като подредите пластове - булгур, месо, патладжаните и капки от двата соса, поръсте с малки листенца мента. Отстрани подредете тортила чипса. 
Да ви е вксусно! :)

 







2 коментара:

И за Остатъка (остатъчен квас) с уважение...

  В изирам остатък от квас гледан на плота/ стайна температура. Не съм гледала Кваса си в хладилник.       При всяко хранене на моя щастлив...