Продуктите:
ползвах 28см форма
За масленото тесто:
100г студено масло на кубчета
220г брашно
1 яйце
1/4ч.л. сол
1/4ч.л. захар
1/2ч.л. свежа мащерка (нарязана ситно) / или подправки по ваш избор
черен п-р
малко студена вода ако е нужно
* 40г остатъчен квас
Плънката:
3 яйца
250г извара/рикота/котидж сирене
1 шепа настърган пармезан
2с.л. кисело мляко
1 връзка зелен лук
250г лапад
сол и п-р
джоджен
масло
* още пармезан за поръсване
Приготвяне:
За
тестото - в съд сложете брашното, солта, захарта и подправките,
добавете кубчетата масло и претривайте с пръсти да стане на торихи. Добавете кваса (ако ползвате такъв) и яйцето и ако е нужо и вода, за да съберете бързичко тестото на
топка. Не месете, за да имате сипкаво печиво.
Завийте
тестото във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за 30 мин.
След дова между два листа пекарска хартия разточете тестото с размер по-голям
от формата, за да има и за стеничката. Поставете във формата и
изрежете излишното тесто.
* Аз замразявам остатъка и ползвам като настъргвам трохички за друго печиво.
С вилица набодете на места по повърхността.
Сложете
хартия отгоре и сипете боб или ориз за тежест и печете в загрята на
180 градуса фурна за 15мин., след това махнете тежеста с хартията и
печете още 10-15 мин, до лек цвят. Извадете и охладете за 5-10 мин.
За плънката - загрейте маслото и запържете лука, подправете и добавете нарязания лапад да омекне.
Разбъркайте яйцата, млякото и сирената и добавете поизстиналия лапад. Посолете, ако прецените, че е нужно. Сипете сместа във формата с тестото и печете около 20мин. да стегне сместа. Поръсете с настърган пармезан и запечете високо във фурната "на грил" до приятно зачеряване.
Да ви е вкусно! :)
Ще огладнея, честно!
ОтговорИзтриванеТъкмо да го приготвиш! :)
ОтговорИзтриване