четвъртък, 4 юни 2020 г.

Киш с лапад и сирена

 Непременно опитайте, толкова е просто и вкусно! :)




Продуктите:

ползвах 28см форма

За масленото тесто:
100г студено масло на кубчета
220г брашно
1 яйце
1/4ч.л. сол
1/4ч.л. захар
1/2ч.л. свежа мащерка (нарязана ситно) / или подправки по ваш избор
черен п-р
малко студена вода ако е нужно

* 40г остатъчен квас

Плънката:
3 яйца
250г извара/рикота/котидж сирене
1 шепа настърган пармезан
2с.л. кисело мляко

1 връзка зелен лук
250г лапад
сол и п-р
джоджен
масло


* още пармезан за поръсване

Приготвяне:

За тестото - в съд сложете брашното, солта, захарта и подправките, добавете кубчетата масло и претривайте с пръсти да стане на торихи. Добавете кваса (ако ползвате такъв) и яйцето и ако е нужо и вода, за да съберете бързичко тестото на топка. Не месете, за да имате сипкаво печиво. 
Завийте тестото във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за 30 мин. След дова между два листа пекарска хартия разточете тестото с размер по-голям от формата, за да има и за стеничката. Поставете във формата и изрежете излишното тесто.   
* Аз замразявам остатъка и ползвам като настъргвам трохички за друго печиво.
С вилица набодете на места по повърхността.
Сложете хартия отгоре и сипете боб или ориз за тежест и печете в загрята  на 180 градуса фурна за 15мин., след това махнете тежеста с хартията и печете още 10-15 мин, до лек цвят. Извадете и охладете за 5-10 мин.
 За плънката - загрейте маслото и запържете лука, подправете и добавете нарязания лапад да омекне. 
Разбъркайте яйцата, млякото и сирената и добавете поизстиналия лапад. Посолете, ако прецените, че е нужно. Сипете сместа във формата с тестото и печете около 20мин. да стегне сместа. Поръсете с настърган пармезан и запечете високо във фурната "на грил" до приятно зачеряване.
Да ви е вкусно! :)

2 коментара:

И за Остатъка (остатъчен квас) с уважение...

  В изирам остатък от квас гледан на плота/ стайна температура. Не съм гледала Кваса си в хладилник.       При всяко хранене на моя щастлив...