Малки, големи и още по-големи. :) А малките са чудни крутончета... от тях ми дойде идеята. :)
От картофа хлебчетата са с много нежна структура.
Продуктите:
за тези на снимката
500 г брашно (при мен смес от бяло и пълнозърнесто)
5г свежа мая / ако ползвате суха, следвайте указанията на опаковката или сложете 1/2 ч.л.
о-о 250мл вода /ако искате ползвайте пр. мляко (за меко, нелепнещо тесто)
1 среден картоф (сварен, охладен и намачкан, разреден с малко от водата)
1/2ч.л. сол
1/2ч.л. захар
2с.л. олио
Приготвяне:
Живата мая разтварям с малко от водата и брашното и оставям да се активира/шупне/да нарастне. Ако не друго, така поне ще разберете дали маята ви е годна/активна. Ако не се надигне (минал е срока ѝ на годност или не е съхранявана правилно) - не я ползвайте, няма и да изхабите останалите продукти. ;)
В съда, в който ще замеся продуктите сипвам солта и захарта, отгоре брашното - разбърквам и оформям кладенче... активираната мая, част от водата, олиото и забърквам. Добавям и картофа и още вода до меко нелепнещо тесто, което меся 5-10 мин. Завивам и оставям да втаса/удвои или утрои обема си на място без течение - например във фурната или шкаф. Втасалото тесто разделих на две - от едната половина е най-голямото хлебче. Останалата половина разделих също на две и от едната част направих средното хлебче, а останалото разделих на три за малките. Оформям на фитили и оставям да се понадигнат отново, след това режа с ножица през разстояние и косо, почти до долу. Единия къс отмятам на ляво, следващия на дясно и т.н. (надявам се скоро да добавя снимка, че сега забравих да снимам) Оставям да втасат и пека в загрята на 200 градуса фурна, за около 20 мин. Да ви е вкусно! :)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Козунак с Квас/ Easter bread with sourdough
Отскоро имам квас, много време му се каних, но сега дойде моментът и си отгледах. :) И много му се радвам! :) Направих два хляба и наближава...

-
От първия ми козунак (2006г.) конци винаги съм имала. Но аз исках още - да не е плътен, а по-ефирен, да не е с дебела кора (макар много ...
-
или както е известна вече в нета - Баницата на Морена :) ) 1 пак. фини кори останалото ми е на око, но общо взето: плънка: сирене ...
-
За 3 броя: 1 жълтък ванилия ~ 2с.л. брашно + щ. бакпулвер щ. сол 1с.л. прясно мляко 1 белтък 1с.л. захар 1/2 чаша вода за готвенето...
Няма коментари:
Публикуване на коментар