петък, 28 февруари 2020 г.

Хлебчета "житен клас" с картофи :)

Малки, големи и още по-големи. :)  А малките са чудни крутончета... от тях ми дойде идеята. :)
От картофа хлебчетата са с много нежна структура.



Продуктите:
за тези на снимката

500 г брашно (при мен смес от бяло и пълнозърнесто)
5г свежа мая / ако ползвате суха, следвайте указанията на опаковката или сложете 1/2 ч.л.
о-о 250мл вода /ако искате ползвайте пр. мляко (за меко, нелепнещо тесто) 
1 среден картоф (сварен, охладен и намачкан, разреден с малко от водата)
1/2ч.л. сол
1/2ч.л. захар
2с.л. олио

Приготвяне:
Живата мая разтварям с малко от водата и брашното и оставям да се активира/шупне/да нарастне. Ако не друго, така поне ще разберете дали маята ви е годна/активна. Ако не се надигне (минал е срока ѝ на годност или не е съхранявана правилно) - не я ползвайте, няма и да изхабите останалите продукти. ;)
В съда, в който ще замеся продуктите сипвам солта и захарта, отгоре брашното - разбърквам и оформям кладенче... активираната мая, част от водата, олиото и забърквам. Добавям и картофа и още вода до меко нелепнещо тесто, което меся 5-10 мин. Завивам и оставям да втаса/удвои или утрои обема си на място без течение - например във фурната или шкаф. Втасалото тесто  разделих на две - от едната половина е най-голямото хлебче. Останалата половина разделих също на две и от едната част направих средното хлебче, а останалото разделих на три за малките. Оформям на фитили и оставям да се понадигнат отново, след това режа с ножица през разстояние и косо, почти до долу. Единия къс отмятам на  ляво, следващия на дясно и т.н. (надявам се скоро да добавя снимка, че сега забравих да снимам)  Оставям да втасат и пека в загрята на 200 градуса фурна, за около 20 мин.  Да ви е вкусно! :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...