вторник, 11 февруари 2020 г.

Даал с жълта леща и спанак, с пикантни печени сладки картофи и раита от моркови

 Това е даал от Дал ( Софи Дал - внучката на Роалд Дал) :)






Продуктите:
за 1 порция

125г / 2/3ч.ч. жълта (или червена) леща
400мл вода
1 малък дафинов лист
1/2ч.л. куркума
1/4ч.л. асафетида  (или по щипка сух чесън и сух лук)
1-2 щепи спанак 

сладки картофи
сол и п-р
лук
чесън
джинджифил
чили
Гарам масала

Приготвяне:
Лещата сварявам с водата и подправките за около 15 мин. В последните 3 минути добавям спанака. 
Картофите бланширам за 5мин., след това ги пека със сол, п-р и олио, за около 30 мин. да се карамелизират по краищата. През това време запържвам лука, с Гарам масалата, след малко добавям и останалите продукти да се позапържат, а след това  и печените картофи. 
Сервирам даала и отгоре картофите. Приготвяла съм го и с печен/пържен патладжан вместо картофите - и така е много вкусно! :)


Морковена раита

кисело мляко
морков - ситно настърган 
захар
мента 
кимион (на прах)
чили
сол 


И от кутията с обяд на детето.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...