понеделник, 27 януари 2020 г.

Бриош хлебчета - най-добрите за бургери!




Продуктите:

5г свежа мая/ 1 непълна ч.л. суха
150мл пр.мляко
2 яйца  - разбити и отделям малко за намазването
60-70г масло (меко)/ 2с.л. олио за обикновен хляб
1с.л. захар
1ч.л. сол
о-о 250-300г брашно

Приготвяне:

В съда, в който ще меся, разбъркавам живата мая с малко от захарта и млякото и брашно на кашичка, покривам и оставям да втаса. 
Останалото мляко стоплям и разтварям в него захарта, добавям и разбитите яйца. Брашното пресявам (но не ползвам цялто наведнъж) и добавям към първата част солта. 
При шупналата мая сипвам млечно-яйчната смес, добавям брашно и започвам да смесвам. Добавям и мекото масло, и още брашно до меко нелепнещо тесто, което измесвам за около 5 минути и оствям да втаса. 
Включвам фурната на 190градуса.
Оформям хлебчета (по 90-100г всяко), втасват отново, намазвам с отделеното яйце и пека. 
Правя и в по-голяма доза и замразявам.





6 коментара:

  1. Ралица Николова3 май 2020 г., 8:20 ч.

    Изключително сполучлива рецепта- Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отзива, Рали! Радвам се, че си доволна! Заповядай отново! :)

      Изтриване
  2. А как замразяваш ? И как се постига този красив загар отгоре

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Загара е от яйцето - добавям капки олио и намазвам.
      Замразявам по двата начина - готово изпечено хлебче или преди печенето - оформено и втасало. Във втория случай е наобходимо място във фризера, за да замръзнат без да са притиснати и да се деформират. След като замръзнат, може да се приберат в плик.

      Изтриване

Обяд в кутия за училище/офиса 9/ School and Office Lunch Ideas

 9та публикация - 9та година в у-ще (от ПГ)    Храната в кутията е за училище на детето е най-вече сготвена/ приготвена от мен, купешките н...