Продуктите:
5г свежа мая/ 1/2 ч.л. суха/ 50-60г активен квас в Пик
150мл пр.мляко
2 яйца - разбити и отделям малко за намазването
60-70г масло (меко)/ 2с.л. олио за обикновен хляб
2с.л. захар
1ч.л. сол
о-о 250-300г брашно
Приготвяне:
В съда, в който ще меся, разбъркавам живата мая с малко от захарта и млякото и брашно на кашичка, покривам и оставям да втаса.
Останалото мляко стоплям и разтварям в него захарта, добавям и разбитите яйца. Брашното пресявам (но не ползвам цялто наведнъж) и добавям към първата част солта.
При шупналата мая сипвам млечно-яйчната смес, добавям брашно и започвам да смесвам. Добавям и мекото масло, и още брашно до меко нелепнещо тесто, което измесвам за около 5 минути и оствям да втаса.
Оформям хлебчета (по 90-100г всяко), втасват отново, намазвам с отделеното яйце и пека в загратя на 190 градуса фурна.
Правя и в по-голяма доза и замразявам.
Разкошни са!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! :)
ОтговорИзтриванеИзключително сполучлива рецепта- Благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отзива, Рали! Радвам се, че си доволна! Заповядай отново! :)
ИзтриванеА как замразяваш ? И как се постига този красив загар отгоре
ОтговорИзтриванеЗагара е от яйцето - добавям капки олио и намазвам.
ИзтриванеЗамразявам по двата начина - готово изпечено хлебче или преди печенето - оформено и втасало. Във втория случай е наобходимо място във фризера, за да замръзнат без да са притиснати и да се деформират. След като замръзнат, може да се приберат в плик.