понеделник, 27 януари 2020 г.

Бриош хлебчета - най-добрите за бургери!



Продуктите:

5г свежа мая/ 1/2 ч.л. суха/  50-60г активен квас в Пик
150мл пр.мляко
2 яйца  - разбити и отделям малко за намазването
60-70г масло (меко)/ 2с.л. олио за обикновен хляб
2с.л. захар
1ч.л. сол
о-о 250-300г брашно




 



Приготвяне:

В съда, в който ще меся, разбъркавам живата мая с малко от захарта и млякото и брашно на кашичка, покривам и оставям да втаса. 
Останалото мляко стоплям и разтварям в него захарта, добавям и разбитите яйца. Брашното пресявам (но не ползвам цялто наведнъж) и добавям към първата част солта. 
При шупналата мая сипвам млечно-яйчната смес, добавям брашно и започвам да смесвам. Добавям и мекото масло, и още брашно до меко нелепнещо тесто, което измесвам за около 5 минути и оствям да втаса. 
    Оформям хлебчета (по 90-100г всяко), втасват отново, намазвам с отделеното яйце и пека в загратя на 190 градуса фурна. 
Правя и в по-голяма доза и замразявам.




6 коментара:

  1. Ралица Николова3 май 2020 г. в 8:20

    Изключително сполучлива рецепта- Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отзива, Рали! Радвам се, че си доволна! Заповядай отново! :)

      Изтриване
  2. А как замразяваш ? И как се постига този красив загар отгоре

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Загара е от яйцето - добавям капки олио и намазвам.
      Замразявам по двата начина - готово изпечено хлебче или преди печенето - оформено и втасало. Във втория случай е наобходимо място във фризера, за да замръзнат без да са притиснати и да се деформират. След като замръзнат, може да се приберат в плик.

      Изтриване

И за Остатъка (остатъчен квас) с уважение...

  В изирам остатък от квас гледан на плота/ стайна температура. Не съм гледала Кваса си в хладилник.       При всяко хранене на моя щастлив...