сряда, 15 януари 2020 г.

Мързеливки

Мързеливки, Добруджанки или просто содени питки със сирене. :)




Продуктите:
броят им зависи от количеството, което ползвате, но... около 12-15 броя, всеки по 1 пълна с.л.

1ч.ч./250г кис.мляко
1ч.л. сода
1 яйце L размер
1/2ч.ч./95г олио
2 1/2ч.ч./375г брашно (със Спелта са най-вкусни и така ги правя у нас :) )
1/2 -1ч.л. сол (аз ползвам 1ч.л., защото с половин ни е безсолно тестото)
1 1/2 - 2ч.ч./250г сирене

40г остатъчен квас, ако имате такъв за влагане :)

Приготвяне:

Включвам фурната на 180 градуса.
В купа сипвам млякото и содата.
Добавям разбитото яйце, олиото, брашното и солта (пресято) и обърквам бързо, добавям и сиренето.
С лъжица сипвам купчинки в тавата с хартия и пека около 25 мин. Подреждайте ги на разстояние, за да не се залепят.



* Правила съм ги и без яйце и пак са хубави. 

*А ако добавите още 2 яйца, става страхотен солен кекс.  

Само като приготвите сместа (която трябва да е гъста, като тесто), оставете я да почива 15-20мин. преди да печете.  Така глутенът се отпуска и ще имате прекрасен пръхкав кекс. :)





2 коментара:

Киш с печени зеленчуци и сирене

  Много вкусен киш с печени зеленчуци.  Киш/галет често са ни вариант, ако останем без хляб за вечеря. С чаша бяло вино... Иначе редовно пра...