събота, 30 ноември 2019 г.

Италиански чийзкейк Фиадоне





Продуктите

За тестото:
за 26см форма:

250г брашно
щ. сол
2с.л. пудра захар
1 яйце L размер
3с.л. зехтин
80-100мл вода, до меко тесто

Плънката:

6 яйца  L размер
150г пудра захар
500г рикота
2с.л. ром, коняк - нещо по ваш вкус, което да тушира аромата на яйцата
кората на 2 лимона/ 1портокал

Приготвяне:
 Тестото
Намазвам кексова форма с дупка с масло.
Смесвам брашното, солта и захарта. Разбивам яйцето, добавям зехтина и сипвам в кладнече от бршното, добавям част от водата и забърквам меко тесто. Разделям на 2 части - 2/3 и 1/3.
Включвам фурната на 200градуса.
По-голямата част от тестото разточвам на много тънка кора, по-голяма от формата, така че да може да я застелете и да завиете плънката. По малката част също разточвам тънко и нарязвам с къдрав нож на ленти/ квадратчета, каквото ви харесва - то ще за украса.

Плънката
Разбивам яйцата със захарта да бухнат. Добавям аромата, рикотата и разбивам грубо. Оставям  миксера и с лъжица разбърквам цитрусовата кора в сместа. 
Наливам я във формата, завивам (като изрязвам излишъците тесто, за да не става двойно/дебело) и слагам украсата. 
Пека за 40-50 мин. 



Адаптирано от Силвия Колока





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...