Продуктите
За тестото:
за 26см форма:
250г брашно
щ. сол
2с.л. пудра захар
1 яйце L размер
3с.л. зехтин
80-100мл вода, до меко тесто
Плънката:
6 яйца L размер
150г пудра захар
500г рикота
2с.л. ром, коняк - нещо по ваш вкус, което да тушира аромата на яйцата
кората на 2 лимона/ 1портокал
Приготвяне:
Тестото
Намазвам кексова форма с дупка с масло.
Смесвам брашното, солта и захарта. Разбивам яйцето, добавям зехтина и сипвам в кладнече от бршното, добавям част от водата и забърквам меко тесто. Разделям на 2 части - 2/3 и 1/3.
Включвам фурната на 200градуса.
По-голямата част от тестото разточвам на много тънка кора, по-голяма от формата, така че да може да я застелете и да завиете плънката. По малката част също разточвам тънко и нарязвам с къдрав нож на ленти/ квадратчета, каквото ви харесва - то ще за украса.
Плънката
Разбивам яйцата със захарта да бухнат. Добавям аромата, рикотата и разбивам грубо. Оставям миксера и с лъжица разбърквам цитрусовата кора в сместа.
Наливам я във формата, завивам (като изрязвам излишъците тесто, за да не става двойно/дебело) и слагам украсата.
Пека за 40-50 мин.
Адаптирано от Силвия Колока
Няма коментари:
Публикуване на коментар