сряда, 7 април 2021 г.

Карамелизирани банани с ванилов йогурт

 


Продуктите:

банани

кафява захар

кокосово масло (ако нямате, ползвайте по Ваш избор, но и с краве е много вкусно)

 

кашу (или други ядки)

сусам (при мен бял и черен)

кленов сироп (агаве или мед)

 

йогурт

ванилия

джинджифил (сух)

лайм кора и малко сок

 

Приготвяне:

Пригответе йогурта с подправките.  

Загрейте тиган и разстопете маслото. Банана нарежете по ваш избор, поръсете добре със захарта и изпържете на слаб към умерен огън, докато се карамелизира.

Запечете ядките и сусама на сух тиган,  но не ги изпускайте от поглед, бързо прегарят особено семенцата.  Изключете огъня, добавете кленовия сироп и разбъркайте. 

Сглобете и се насладете!

Да Ви е вкусно! :)

вторник, 6 април 2021 г.

Нудли със свинско, зеленчуци, гъби Еноки и фъстъци

 


 

Продуктите:

за 1 порция

свинска пържола

сол и п-р

5 китайски подправки

 

нудли  - 70-100г в сухо състояние (при мен яйчени)

 

1 с.л. джинджифил (нарязан на клечици)

1-2 скилидки чесън (на клечици) 

1 малък патладжан (имах японски)

шепа броколи (на розички)

шепа зелен боб (при мен кръгъл)

 

гъби Еноки

стрък зелен лук

фъстъци

сусам

пържен лук


Сос:

1с.л. соев сос

1с.л. сос Хойсин

1с.л. черен оцет/ оризов

лайм сок по вкус

чили сос по вкус 

1/2ч.л. сусамово олио

 

Приготвяне:

Пригответе всичко за пърженето в уок тигана. 

Моят боб беше пресен и го бланширах, но оставих хрупкав и охладих. 

Пригответе нудлите според указанията на опковката Ви. Отцедете и поръсете с малко олио, размесете, за да не се слепват.

Нарежете зеленуците, патладжана - на шайби или кубчета.

Пригответе соса.

Подправете пържолата и изпържете цяла и после нарежете или нарежете на лентички преди пърженето. Оставте да почива, докато приготвите зеленчуците в уока.

Загрейте уока на силен огън, сипете мазнина и сложете патладжана, който ще поиска още... бъркайте непрекъснато и добавете броколите и зеления боб, след малко освободете малко място в тигана и сложете джинджифила и чесъна и преди да потъмнее последният, сипете соса и месото и объркайте добре. Изключете огъня - всичко става за около 5мин. Добавете и нудлите и рабъкайте отново. 

Сервирайте ястието и поръсете с гъбите Еноки, накълцани фъстъци, сусам и зелен лук.

Да Ви е вкусно! :)   

 

И из кутията с обяд на детето, с пилешко:


четвъртък, 1 април 2021 г.

Червена леща

  


 Продуктите:

500г червена леща 

средна глава лук

2-3 скилидки чесън

сол и п-р

кимион

кориандър


Запръжка:

средна глава лук

2 скилидки чесън

1 чушка

сол

семена кориандър и кимион

сушени кориандър и кимион


Приготвяне:

Нарежете всички продукти (и тези за запръжката). 

Запържете лука за ястието на бавен огън, да стане сладък, тогава добавете чесъна, подправките и лещата и около 1.5л гореща вода и варете около 10 - 15 мин. После добавете ако искате още вода, до желаната консистенция.

Докато се готви лещата запържете продуктите за запръжката, докато се карамелизират продуктите, добавете подправките. 

Сервирайте с малко от запръжката и се насладете! :)

Да ви е вкусно!

Салата с пилешко, китайско зеле и сусам


Продуктите:

пилешки гърди

сол и п-р

сос Хойсин

сусам


Дресинг:

сусам - черен и бял - запечени леко на сух тиган

чесън - настърган или пресован

соев сос

мирин

сусамово олио

сок от лайм или лимон

чили сос

японска майонеза (моята е домашна)

 

китайско зеле

зелен лук

червена чушка (при мен малко, само за цвят)

ябълка (Грени смит или друга по-кисела, отколкото сладка) 


Приготвяне:

Първо пригответе дресинга (дори предварително, за да се смесят вкусовете). Топлите (от запичането) сусамови семена стрийте в купа (в която ще сглобите салатата), добавете чесъна, соевия сос и останалите продукти.

Нарежете кистайското зеле, чушката и зеления лук. Ябълката оставете за последния момент, защото потъмнява.

Пилешките гърди подправете нарежете на лентички и подправете със сол и п-р. Запъжете ги за кратко, за да останат сочни и тогава добавете Хойсин сос и разбъркайте добре. Извадете в чиния и поръсете със сусам. Докато се охладят и стегната леко, нарежете ябълката.

В купата при дресинга съберете продуктите (непосредствено преди сервирането), разбъркайте добре и внимателно и се насладете. :)

Из кутията с обяд... 

 

Да ви е вкусно! :)

понеделник, 29 март 2021 г.

Салати из Кутията с обяд


Салата  - червен дъбов лист, ендивия, чери домати и чедър с балсамов дресинг

 

Салата - червена, киви, червен портокал и орехи с лимоново-протокалов дресинг

 

Салата - дъбов лист, рукола, чери домати и котидж сирене с балсамов дресинг

 

Салата - спанак, саламурено сирене и сирене на конци, маринован червен лук, селъри, aвокадо и кедрови ядки с балсамов дресинг и смокинов сос

 

Салата Ница

 

Салата - фелд, дъбов лист, червено и жълто цвекло с хряново-балсамов дресинг

 

Салата - зелена, рукола, и репички с балсамов дресинг и сирена - Халуми на тиган с мед, чили и лимон и сирене на фитили на грил тиган

 

Салата - дъбов лист, радичио, фелд и репички с горчичен дресинг

 

Салата - романа, айсберг, радичио и фелд с чери домати и медено-горчичен дресинг

 

Салата - фелд, ендивия, репички, краставица и ябълка с майонезено-горчиен дресинг

 

Салата - Ендивия, авокадо, грозде и орехи с балсамов дресинг

 

Салата - варено червено цвекло с котидж сирене, мащерка, хрупкаво сирене на фитили и кресон с балсамов дресинг

 

Салата зелении, радичио, краставица и стафиди с горчичено-хрянов дресинг със семена

 

Салата - микс зелени салати, листа червено цвекло и кресон, репичка, жълто и червено цвекло с хряново-балсамов дресинг

Салата - зеле, чушка и моркови с фъстъчен дресинг

 



Салата - Фризе, бейби спанак и листа цвекло, сушени череши и запечено кашу, годжи бери за цвят и горчичен дресинг

четвъртък, 11 март 2021 г.

Булгур с агнешко и червен портокал


 

Продуктите:

печено  агнешко (останало)

1 портокал (при мен червен и малък)

1/2ч.ч. булгур (при мен пълнозърнест и дребен) или арабски кускус

1ч.ч. вода

4-5 нишки шафран

малко сол

 

зехтин

1/4ч.л. млян кардамон 

свежи мента и магданоз

сурови слънчогледови семки 

суров  шам фъстък (надробете го малко)

стафиди

сушени червени боровинки

сушени кайсии

сушени сини сливи

захаросан джинджифил

 лимонова кора и сок

  

Приготвяне:

Сварете или само зелейте  булгура с гореща вода и добавете солта и шафрана.

Аз сварих и след това оставих с капак за 20мин.  и после разрохках с вилица.

Слънчогледовите семки запекох на сух тиган, а може да ги оставите и сурови.

Добавете останалите съставки в количества по ваш вкус. Или използвайте други, ако желаете.

Сервирайте по ваш вкус. 

Аз поръсих със захаросани семена резене.

Да ви е вкусно! :)

неделя, 7 февруари 2021 г.

Белгийски гофрети с мая

 Хрупкави и вкусни, бели и какаови гофрети! :)


Продуктите:

за 10 броя:

300г брашно

~ 1ч.л. суха мая

1/2ч.л сол

1с.л. захар

_________

 2 яйца

80г масло

350мл прясно мляко

 Приготвяне:

Смесете сухите продукти, разбийте яйцата, разстопете маслото в млякото (да не става много топло) и разбъркайте всичко.  Оставете тестото да втаса 1-1.30 часа или забъркайте вечерта (да бъде на хладно през нощта) и ползвайте сутринта за закуска.  

За да са хрупакви, охладете на решетка, една по една и не ги затваряйте/завивайте.

Да ви е вкусно! :)


Киш с печени зеленчуци и сирене

  Много вкусен киш с печени зеленчуци.  Киш/галет често са ни вариант, ако останем без хляб за вечеря. С чаша бяло вино... Иначе редовно пра...