четвъртък, 11 март 2021 г.

Булгур с агнешко и червен портокал


 

Продуктите:

печено  агнешко (останало)

1 портокал (при мен червен и малък)

1/2ч.ч. булгур (при мен пълнозърнест и дребен) или арабски кускус

1ч.ч. вода

4-5 нишки шафран

малко сол

 

зехтин

1/4ч.л. млян кардамон 

свежи мента и магданоз

сурови слънчогледови семки 

суров  шам фъстък (надробете го малко)

стафиди

сушени червени боровинки

сушени кайсии

сушени сини сливи

захаросан джинджифил

 лимонова кора и сок

  

Приготвяне:

Сварете или само зелейте  булгура с гореща вода и добавете солта и шафрана.

Аз сварих и след това оставих с капак за 20мин.  и после разрохках с вилица.

Слънчогледовите семки запекох на сух тиган, а може да ги оставите и сурови.

Добавете останалите съставки в количества по ваш вкус. Или използвайте други, ако желаете.

Сервирайте по ваш вкус. 

Аз поръсих със захаросани семена резене.

Да ви е вкусно! :)

4 коментара:

  1. Страхотна рецепта! Хапвала съм нещо подобно преди години, по време на пътуването ми до Йордания. Дали рецептата има нещо арабско в нея? Тяхната кухня доста наподобява. Спомням си, че беше адски вкусно и с удоволствие ще я приготвя още веднъж, този път у дома. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ви за гостуването, коментара и добрата дума! :)
    Смятам че булгурът и шафранът са типични за Мароко, а може да добавите и още аромати, ако искате. Дано ви е вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересна рецепта:)

    ОтговорИзтриване

И за Остатъка (остатъчен квас) с уважение...

  В изирам остатък от квас гледан на плота/ стайна температура. Не съм гледала Кваса си в хладилник.       При всяко хранене на моя щастлив...