петък, 24 април 2020 г.

Салата Цезар


Продуктите:

различни  листни салати
пилешки гърди
яйца - сварени и на резени
пармезан
крутони

Дресинг:

чесън
аншоа
пармезан
сос Уорчестър
горчица
майонеза
кисело мляко
оцет

*Количества използвайте според вашия вкус. 

Приготвяне:

Пилешките гърди подправих със сол и п-р и пържих на тиган за около 3 мин. на страна (зависи от дебелината им), оставих да починат за малко и нарязах.
Крутоните приготвих в същия тиган от пилешкото - запържих ги и преди да ги извадя, поръсх с настърган пармезан и разбърках, за да не залепнат едно за друго хлебчетата.
Да ви е вкусно!

четвъртък, 23 април 2020 г.

Тиквички с домати и яйце

Едно от най-простите и вкусни ястия. :)



Продуктите: 
тиквички и домати в съотношение 3:2

тиквичките на кубчета.
доматите на кубчета (за предпочитане пресни домати, ако не поне малко пресни + консервирани )
сол и п-р
доматено пюре

яйца (на стайна Т)



Приготвяне:
Тиквичките запържете, поръсени със сол и п-р (ако са повече - на части), докато поомекнат. Направете малко място в тигана и запържете за кратко дом. пюре, смесете с тиквичките и добавете доматите. Гответе кратко - да омекнат и доматите. Включете фурната на "грил"  и чукнете яйца. След 2мин. преместете във фурната под грила да се сготвят яйцата до желаната от Вас степен.
Поднасям със салата от зелении, зеле, репички, зелен лук (други) с класически дресинг от сол и п-р, оцет и зехтин (1-3). 




Да ви е вкусно! :)

 


Салата с моркови и портокалово-джинджифилов дресинг




Продукти:

4-5 средни моркова - настъргани
кориандър/мента/магданоз

Дресинг:
2см парче джинджифил - настърган 
1/4ч.л. кардамон/ канела/ инд. орехче
портокалова кора от 1/2 портокал
1/2ч.л. мед
сока  на един  портокал
1с.л. бял балсамов оцет 
4-5 с.л. олио от гроздови семки/ или слъчогл. олио

Мароканска яхния (тажин) с патладжани и папуда (боб "птиче око")




Продуктите:
за около 6 порции

2 глави лук
4 -5 скил. чесън
1 и 1/2 с.л. Хариса (при мен в случая къри паста и Самбал олек)
1 и 1/2ч.л. семена кимион
1ч.л. канела
1ч.л. Рас ел Ханут
1/4 консервиран лимон  (евентуално лимонова кора и сок)
800г консерв. домати
400г бульон (при мен домашен зеленчуков)
4 средни патлаждана - на едри кубчета
2 шепи папуда (предварително сварена и отцедена) или боб от консерва - 1 или 2 малки (400г) по ваш избор

1и 1/2ч.ч. арабски кус-кус/ булгур/ просо (при мен останал от друго ястие булгур)

Приготвяне:
Пригответе  арабския кус-кус/ булгур/ просо.
Запържете лука  на бавен огън, добавете и чесъна, подправките, доматите, бульона, патладжаните и варете до омекването им. Когато са готови, добавете и боба и след 5 мин. махнете от огъня.
Поднесете яхнията върху канапе от кус-куса. Полейте с малко кис. мляко.
Поднасям например със салата от моркови. :)
Да ви е вкусно!

Адаптирано от goodfood


понеделник, 20 април 2020 г.

Мароканска пастия/бастия с агнешко

От великденското печено агнешко и булгура със спанак и сушени сини сливи... ново ястие за разнообразие. :)





Продуктите: 
при мен 11 броя се получиха, всяка пастия с 2-3 броя точени кори

1ч.л. куркума
1ч.л. семена фенел
1/2ч.л. кимион
1/2ч.л. Рас Ел Ханут 

лук - 2 глави - на ситно
чесън - 3-4 скилидки - нарязан на шайби
чушки - 2
патладжани - 2 средни
стафиди  - 1 шепа (накиснах предварително)
печено агнешно месо - накъсано (или  пилешко) сварен булгур или накиснат арабски кус-кус  (в случая при мен - булгур със спанак и сини сливи) 
сирене
лимонов сок и кора

точени кори 
разстопено масло
пудра захар
канела
филирани бадеми (аз нямах този път) 



Приготвяне:
Запържете подправките, след малко и зеленчуците в изброения ред, да омекнат. Добавете стафидите, агнешкото месо и булгура, сиренето и лим. сок и кора. Разбъркайте всичко и махнете от огъня.
Включвам фурната на 190 градуса (вие си познавате вашата и преценете).
На 2-3 кори слагам по 3 пълни с.л. от плънката и навивам, като затварям отстрани. 
Наредете в тава с пекарска хартия, намажете пастиите с маслото, поръсете със захарта и канелата и печете за около 20 мин. - до приятно зачервяване. 
Поднасям с кисело мляко с Хариса/чили сос или 
заливка от разстопено масло с червен и лют п-р и малко сумак - за топене.
Ползвайте грамажите за ориентир и коригирайте според вашите нужди. :)
Да ви е вкусно. :)



По идея на Джейнми Оливър

четвъртък, 16 април 2020 г.

Парени питки Бао с бекон, зеленчуци и Хойсин сос

Отдавна им се каня... и сега им дойде моментът, когато се снабдих с бекон за готвене.:)
И веднага влязоха в категория любими! Едва ги изядохме и вече мислим кога да са следващите. :)




Продуктите:
за питките (16 броя):

320мл кокосово мляко или  200 мл прясно мляко и 120 мл. вода
30г мазнина (равни части масло и олио)
560г бяло брашно
15г жива /5г суха мая
1ч.л. сода
1ч.л. бакпулвер
1с.л. захар
1ч.л. сол

Съд за готвене на пара.

Пълнеж в случая:

Бекон - нарязах на лентички и мариновах за 2 часа  в мед, соев сос и барбекю сос и пържих на уок тиган
- зелен лук
- репички и земна ябълка - мариновани за кратко  в сол, захар и оцет 
- Дзадзики - настъргана краставица, чесън, сол,  мента и кисело мляко
- Хойсин сос със сок от лайм и със сусам

Приготвяне на питките:

Смесих всички продукти в миксера (за тесто) и оставих да втаса. След това оформих на фитил и нарязах на 16 парчета, покрих и оставих за час. От всяко парче тесто оформих овал и прегънах на две. Поставих питките на парче пекарска хартия, подредих  на разстояние и покрих за 30мин. да втасат. След това с хартията преместих в бамбуков съд за готвене на пара. Готвих за 8-10мин.

Да ви е вкусно! :)  



събота, 11 април 2020 г.

Лападник с тесто

Купих лапад с идеята сармички да правя (е пак ще имаме сарми, но зелеви), но в пакета големите листа криеха доста младички такива и се наложи план Б. :) Вместо за обяд/вечеря имахме мнoго вкусна закуска, днес на Лазаров ден, а традицията повелявала зеленийки да се ядат. :)




Продуктите:
100г активен квас или 10г жива мая/ 3-4г суха
2 яйца
100мл прясно мляко
2с.л. кисело мляко
2с.л. захар
1с.л. сол
5с.л. олио
о-о 500г брашно, пресято (ако се наложи да добавите, постарайте се да не са повече от 100 г.) до меко нелепнещо тесто

 Плънката:

250г лапад  (моята опаковка беше толкова, може и малко повече да ползвате) 
2 яйца
о-о 1ч.ч. сирене 
Сместа трябва да е сухичка, добавете още сирене ако е нужно. 



 
Приготвяне:

Подготвих лапада, като остраних по-дебелите стъбла и го бланширах за 2мин., след това веднага охладих под студена вода. Отцедих и нарязах на ситно.
Разбийте яйцата, добавете лапада и сиренето.

 
С квас:

Замесих кваса с част от брашното и пр. мляко, оставих да се удвои, тогава добавих останалите продукти  и замесих тестото - за 5мин. беше готово. После прегънах 4 пъти през 40мин. и оставих за 2 часа на стайна Т, след това оформих (за оформлението - по-долу) и сложих във формата - оставаха 2см празно около тестото. Оставих в хладилника за нощта, а сутринта беше напълнило формата и сложих в загрятата фурна.  



 


 С мая:

Когато съм сигурна в качеството/годността на маята, не я активирам, само я развтварям в млякото и ползвам.
Ако искате да активирате маята - в съда, в който ще омесите продуктите, я разтворете в млякото и добавете малко брашно до кашичка и оставете да шупне.
Разбийте яйцата,  добавете киселото мляко.
В съда при шупналата мая сипете яйчената смес и половината брашно и бъркайте. Добавете захарта, солта и 2с.л. олио (другите 2 са за измесването) и сипвайте от брашното на части, за да не стане твърдо тестото. Ако е нужно добавете и още малко брашно.  Като получите меко нелепнещо тесто, месете като си добявяте от останалата мазнина на части за около 15 мин.
    Добре измесеното тесто е гладко и покрито с мехурчета (може да са особено явни, не се притеснявайте), ако натиснете леко с пръст, вдлъбнатинката трябва да се връща до първоначалното си положение. И тестото трябва да стои стегнато, без да се разлива.  
   Покрийте го и оставете да втасва, докато утрои обема си. Добре измесеното тесто ще запази формата си от преди втасването, без да запълва съда до стените.
  Втасването не е по часовник, защото зависи от Т в помещението (или там където втасва); състав на тестото; количеството мая : към брашно. Колкото-толкова, трябва да порасне поне двойно, та дори тройно. 
Аз редовно оставям тестото да втасва през нощта в хладилника или на балкона, сутринта го прибирам/изваждам да се постопли/отпусне и тогава го оформям. Това е много подходящ вариант, за да имате прясна закуска. :)




   Втасалото тесто разточете на правоъгълник с дебелина на кората не повече от 1см, разстелете плънката по цялата повърхност, на 2см от краищата и навийте на руло.
Можете просто да го навите в кръг или дори да го печете така на руло. 
Аз разрязах по средата по дължина и усуках получените два фитила и ги завих на кръг.
Оставете да втасва за 20-30 мин. Печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност. Проверявайте с дървено шише.
Aко ви изглежда изпечена коричката, но отвътре е сурово, намалете температурата на печене на 160 градуса. Така ще се "готви" отвътре, но няма да потъмнява кората. 
Проверявайте през 5 минути. 
 Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси за ориентир.

Когато е готов, извадете лападника и го оставте да изстине за 30ина минути. Проверте като  леко притиснете средата - в началото ще е много мека, а после ще стегне.  Наистина е важно да го оставите - изстиването е етап от готвенето на всяко тестено печиво. 
 След това се насладете, както направихме ние. 
 * Ако ви остане неизядена част, охладете напълно и съхранявайте добре завита в стреч фолио.

Да ви е вкусно! :)




Киш с печени зеленчуци и сирене

  Много вкусен киш с печени зеленчуци.  Киш/галет често са ни вариант, ако останем без хляб за вечеря. С чаша бяло вино... Иначе редовно пра...