петък, 9 юли 2021 г.

Пилешко с оризови нудли, шийтаке, зеленучци и фъстъчен сос

 


Продуктите:

за 1 порция:

пилешки гърди (половината на 1бр./ половината от "пеперуда") - на лентички.

сол и  "5 китайски подправки" 


1/4 от малък към среден патладжан 

3-4 средни гъби шийтаке - нарязани

малко краставица - без семките и на резени

1ш. броколи (на розички - бланширани за 2 мин.)

1см парче джинджифил  - на клечици

1 скил. чесън - на клечици

 

Оризови нудли - накиснати във ряла вода за 5 мин. и отцедени и поръсени с малко сусамово олио, за да не залепват.

 

Сос:

1 равна с.л. фъстъчено масло

1с.л. черен оцет

1с.л. сос Хойсин

1/2с.л. мирин 

1ч.л. сладък чили сос 

1/2 лайм - сокът


Приготвяне:

Смесесете съставките на соса и коригирайте по ваш вкус. Трябва да е силен/интензивен вкусът, за да овкуси ястието.

Пилешкото сложете на дъска, притиснете с длан и внимателно срежете на две успоредно на дъската - ползвайте половината или повече ако желаете. Нарежете на лентички и овкусете със сол и 5те кит. подправки.

Загрейте уок тиган и щом започне да пуши, сипете мазнина (при мен кокосово масло) и пилешкото. Гответе на силен огън и бъркайте/обръщайте непрекъснато - след 1-2 мин. извадете месото. В тигана сложете патладжана за 2 мин.,бъркайте непрекъснато и добавете останалите продукти в реда на изброяването, накрая месото, нудлите и соса. Разбъркайте добре и сервирайте. Поръсете с пресен лук, сусам (при мен черен) и пържен лук, добавете резен лайм и се насладете! 

Да ви е вкусно! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...