сряда, 28 юли 2021 г.

Мутанджана с телешко

 


Продуктите:

за 4-5 порции

600-800г телешко/агнешко/пилешко месо 

1 голяма глава лук

3-4 скил. чесън

2с.л. нарязан на ситно консервиран лимон

1ч.л. сух чесън

1ч.л. куркума

1ч.л. къри

1ч.л. черен п-р

1/2ч.л. канела

о-о 300мл доматен сос/пасирани домати

 

1 кофичка биволско мляко/ или цедено

1 щ. шафран

1-2 глави карамелизиран лук 

1/2ч.л. кимион

1/2ч.л. кориандър (сух)

сол и п-р

1шепа микс ядки и стафиди 

 

Приготвяне:

В по-голям тиган или тенджера запечатайте месото (ако е нужно - на части) и извадете, запържете лука и чесъна, подправките, върнете месото и покрийте добре с гореща вода. Затворете и гответе на тих огън 3-4 часа. Долейте вода ако е нужно, накрая трябва да има малко сос. Когато е готово месото, сипете доматения сос и след 10-15мин. изключете огъня.

Шафрна накиснете за 5-10мин. в малко гореща вода - добавете към киселото мляко, разбъркайте и лука.  Ядките надробете леко и запържете внимателно, да не загорят.. 

Сервирайте яститето в разлат съд, покрийте с киселото мляко и поръсете с ядките и стафидите, свежа мента... Да ви е вкусно! :)

2 коментара:

Чийзкрем без блат

  Продуктите: за форма с размери    600г крема сирене на стайна Т(маскарпоне или рикота) 170г захар 3 яйца 300г заквасена сметана 30г царев...