Продуктите:
500 г брашно "Екстра" на София Мел (с 11.8г белтъчини) - пресейте го и отделно пригответе още малко, ако се наложи да добавите по-късно.
20 г жива мая/ 7-8г суха (изборът на мая е лично ваш и не касае успеха на печвото/двете са еднакво успешни)
110 мл прясно мляко
2 с.л. / 60-65г кисело мляко
140-160
г захар (по ваш вкус) ако искате да ползвате подсладител - 2с.л.(течен) от него + 80г захар
3 яйца L размер (разбийте ги и отделете малко за мазането - 2-3с.л.)/ ако ползвате М размер, добавете 2с.л. прясно мляко, за компенсирате разликата.
75-80г мазнина по ваш избор, но е добре да смесите поне две (обичайно аз използвам равни количества масло - олио - мас)
1ч.л. сол
аромати - ванилия, лим. кора, ром
Приготвяне:
Отмерете си продуктите.
С
малко от пр. мляко (приятно топло, не горещо) и брашното разтворете маята +
1/2ч.л. от захарта да се получи кашичка, покрийте и оставете да се активира/да кипне - около 15мин.
*Ако ползвате суха мая размесете я в брашното.
Сгорещете останалото пр. мляко и разтворете в него захарта, ако е много типло, охладете го малко и при непрекъснато бъркане добавете киселото мляко и яйцата, ароматите.
В съд, в който ще месите (голяма купа например, в която тестото да има място да удвои обема си при втасването) сипете солта и пресятото
брашно, направете кладенче, сипете втасалата мая и започнете да бъркате, като добавяте и яйчната смес и
половината количество от мазнината. Трябва да получите тесто, което не лепне за купата (стените остават чисти), затова
прибавяйте ако е нужно от допълнителното брашно по-малко (1-2 с.л.), докато стане такова. Не трябва да добавите много брашно, защото маята е предвидена за посоченото количество до + около 100тина грама. Извадете тестото и започнете да месите, като добавяте на части останалата мазнина - по малко и като я
поеме тестото, добавяте пак. Месете (разтягате и събирате тестото, като прехлупвате) около 20мин. и трябва да имате гладко
тесто с мехурчета по повърхността.
За времето за втасване не гледайте часовника, а тестото - проверете го поне след 1 час, когато стане двойно, та дори и тройно по-голямо - втасало е. Отнема различно време, зависи от температурата на помещението. Втасалото тесто размесете малко и ако ще добавяте сушени плодове, локум, шоколадови капки/парченца, сега е моментът.
Размесете с тях да се разнесат в тестото и оформете фитили за плетка. Течните плънки, които се намазват, могат да ви затруднят, но ако не е така - действайте. :) Различни плетки има в нета. Сплетеното/оформеното тесто поставете в намазнена или покрита с хартия форма и отново покрийте да втаса - става по-бързо. Сега не го чакайте да пораства много, ще расте и при печенето... когато се надигне видимо, намажете с отделеното яйце, като добавите към него 2-3 капки олио (за блясък) и капки пр.мляко или вода, за да разнасяте по-лесно, поръсете със захар (обикновена, цветна или на едри кристали) и филирани или цели бадеми (друго) и сложете в загрята на 180 градуса фурна на режим "горен и долен реотан" и на 2 от 5 степени или ако са други степените - в долната част на фурната. След 10 минути намалете на 160 градуса и след около 20 мин. проверете с клечка (набавете си дървено шишче).
Ако излиза чиста - готов е козунакът ви, изключете фурната и извадете от фурната. Дайте му време, за да се стегне и да не го развалите. След 10ина минути внимателно извадете козунака от формата и охладете на решетка 20-30мин., изстиването е важен етап от приготвянето да се разпедели влагата и да не ядетете тесто. Така за 30 минути (печене) получавам средно светла, тънка коричка, без да покривам или да правя каквото и да е друго.
Aко обаче не е чиста клечката (отвътре е недопечен), а ви изглежда изпечена коричката, намалете температурата на печене на 150 градуса. Така ще се "готви" отвътре, но няма да продължи да потъмнява кората. Проверявайте през 5 мин. до готовност (чиста клечка).
Напълно охладен може да го завиете и съхранявате в стреч фолио.
Ако искате да ползвате вентилатор - печете в загрята на 150-160°С фурна, на 3та от 5 степени, на "долен реотан с вентилатор", за около 40-50минути.
Посочените времена са за конкретната доза. По-голям козунак ще се пече по дълго, по-малък - по кратко.
Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси (а съответно и време) за ориентир!
Ако не си познавате фурната и се наложи, покривайте с алуминиево фолио.
Ако
случайно ви остане поизсъхнал козунак, с него се прави чуден сладкиш с крем карамелова заливка.
Друг вариант да се използва останал козунак е като блат за торта или на печени или панирани филийки...
Няма коментари:
Публикуване на коментар