четвъртък, 29 април 2021 г.

Козунак за начинаещи

 



Продуктите: 

500 г брашно "Екстра" на София Мел (с 11.8г белтъчини) - пресейте го и отделно пригответе още малко, ако се наложи да добавите по-късно.

20 г жива мая/ 7-8г суха (изборът на мая е лично ваш и не касае успеха на печвото/двете са еднакво успешни)
110 мл прясно мляко 
2 с.л. / 60-65г кисело мляко 
140-160 г захар (по ваш вкус) ако искате да ползвате подсладител - 2с.л.(течен) от него  + 80г захар
3 яйца  L размер (разбийте ги и отделете малко за мазането - 2-3с.л.)/ ако ползвате М размер, добавете 2с.л. прясно мляко, за компенсирате разликата.
75-80г мазнина по ваш избор, но е добре да смесите поне две (обичайно аз използвам равни количества масло - олио - мас)
1ч.л. сол
аромати - ванилия, лим. кора, ром

  

Приготвяне:

Отмерете си продуктите.  
С малко от пр. мляко (приятно топло, не горещо) и брашното разтворете маята + 1/2ч.л. от захарта да се получи кашичка, покрийте и оставете да се активира/да кипне - около 15мин.





*Ако ползвате суха мая размесете я в брашното.     

Сгорещете останалото пр. мляко и разтворете в него захарта, ако е много типло, охладете го малко и при непрекъснато бъркане добавете киселото мляко и яйцата, ароматите.

 В съд, в който ще месите (голяма купа например, в която тестото да има място да удвои обема си при втасването) сипете солта и пресятото брашно, направете кладенче,  сипете втасалата мая и започнете да бъркате, като добавяте и яйчната смес и половината количество от мазнината. Трябва да получите тесто, което не лепне за купата (стените остават чисти), затова прибавяйте ако е нужно от допълнителното брашно по-малко (1-2 с.л.), докато стане такова. Не трябва да добавите много брашно, защото маята е предвидена за посоченото количество до + около 100тина грама. Извадете тестото и започнете да месите, като добавяте на части останалата мазнина - по малко и като я поеме тестото, добавяте пак.  Месете (разтягате и събирате тестото, като прехлупвате) около 20мин. и трябва да имате гладко тесто с мехурчета по повърхността. 


Оставете го добре покрито (важно е, за да не се образува кора) да втасва - независимо къде, само да е на постоянна температура -  в шкаф, във фурната (ползвате я като шкаф, никакво включване), на балкона (добре опаковано)...

За времето за втасване  не гледайте часовника, а тестото - проверете го поне след 1 час,  когато стане двойно, та дори и тройно по-голямо - втасало е. Отнема различно време, зависи от температурата на помещението.  Втасалото тесто размесете малко и ако ще добавяте сушени плодове, локум, шоколадови капки/парченца, сега е моментът. 



 

Размесете с тях да се разнесат в тестото и оформете фитили за плетка. Течните плънки, които се намазват, могат да ви затруднят, но ако не е така - действайте. :)  Различни плетки има в нета. Сплетеното/оформеното тесто поставете в намазнена или покрита с хартия форма и отново покрийте да втаса - става по-бързо.  Сега не го чакайте да пораства много, ще расте и при печенето... когато се надигне видимо, намажете с отделеното яйце, като добавите към него 2-3 капки олио (за блясък) и капки пр.мляко или вода, за да разнасяте по-лесно, поръсете със захар (обикновена, цветна или на едри кристали) и филирани или цели бадеми (друго)  и сложете в загрята на 180 градуса фурна на режим "горен и долен реотан" и на 2 от 5 степени или ако са други степените - в долната част на фурната. След 10 минути намалете на 160 градуса и след около 20 мин. проверете с клечка (набавете си дървено шишче). 

Ако излиза чиста - готов е козунакът ви, изключете фурната и извадете от фурната. Дайте му време, за да се стегне и да не го развалите. След 10ина минути внимателно извадете козунака от формата и охладете на решетка 20-30мин., изстиването е важен етап от приготвянето да се разпедели влагата и да не ядетете тесто. Така за 30 минути (печене) получавам средно светла, тънка коричка, без да покривам или да правя каквото и да е друго.


 Aко обаче не е чиста клечката (отвътре е недопечен), а ви изглежда изпечена коричката, намалете температурата на печене на 150 градуса. Така ще се "готви" отвътре, но няма да продължи да потъмнява кората. Проверявайте през 5 мин. до готовност (чиста клечка).     

Напълно охладен може да го завиете и съхранявате в стреч фолио. 

Ако искате да ползвате вентилатор - печете в загрята на 150-160°С фурна, на 3та от 5 степени, на "долен реотан с вентилатор", за около 40-50минути.

 Посочените времена са за конкретната доза. По-голям козунак ще се пече по дълго, по-малък - по кратко.

 
Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси (а съответно и време) за ориентир!  

  
Ако не си познавате фурната и се наложи, покривайте с алуминиево фолио. 


 

Ако случайно ви остане поизсъхнал козунак, с него се прави чуден сладкиш с крем карамелова заливка.  

Друг вариант да се използва останал козунак е като блат за торта или на печени или панирани филийки...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

И за Остатъка (остатъчен квас) с уважение...

  В изирам остатък от квас гледан на плота/ стайна температура. Не съм гледала Кваса си в хладилник.       При всяко хранене на моя щастлив...