От първия път когато ги приготвих, с щерката (таткото ни е с по-консервативен вкус) сме влюбени!
За тестото:
За около 12ина броя:
125г брашно
1с.л. царевично или оризово брашно за хрупкавост
1/4ч.л. сол
1/4ч.л. захар
1/4 ч.л. кориандър (или друга подправка по ваш избор)
50г студено масло на кубчета
олко 50мл вода
Плънката:
250г Броколи/ карфиол - на дребно
250г Сладки картофи (при мен, ползвайте каквито желаете) - на малки кубчета
250г Грах
И подправки:
1/2ч.л. семена кимион
1 ч.л. семена чимен или синап
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. кориандър, смлян
щипка асафетида
черен п-р на вкус
лют червен пипер на вкус
Още подправки
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. млян карамфил
1/4 ч.л. млян кардамон
За тестото - в съд сложете брашното, солта, захарта и подправката и добавете масло и претривайте с пръсти да стане на трохи. Добавете колкото е нужно вода, за да съберете тестото на топка и да не се напуква. Покрийте го и оставете да почива - 20 мин.
В загрята мазнина запържете за кратко кимиона и чимена. Добавете останалите подправки, без последните 3 (канелата...). Добавете
зеленчуците и налейте гореща вода да покрие 1 пръст от
дъното. Когато заври, похлупете и гответе на тих огън. След 8-10 мин посолете и гответе до готовност на зеленчуците - трябва да останат на мазнина. Накрая добавете и останалите 3 подправки Охладете и намачкайте 1/3 от зеленчуците и разбъркайте добре. Плънката трябва да е суха.
Тестото оформете на руло и късайте топчета колкото пинг-понг или малко по-големи, които разточвате тънко (около 2мм) и 10-12см диаметър. Срежете на половина и намажете едната половинка с мокър пръст страната при среза, а после завийте на фунийка и залепете добре. Слагате от плънката, като оставяте място за затваряне, намaзвате леко с вода тестото и горе и залепвате. Пържете в маслена баня, в добре загрята мазнина и на умерен огън до желания цвят, като ги обръщате. Следете, стават бързичко. Отцедете/охладете на кухненска хартия за кратко и прхвърлете на решетка, ако искате да останат хрупкави..
Поднесете с някакъв сос за топене:
При мен - сосовете са: домашни аква майонеза, магданозено и сливово чътни.
Да ви е вкусно! :)
Адаптирано от
http://www.ayurvedic-recipes.com/samosi
Няма коментари:
Публикуване на коментар