четвъртък, 10 юни 2021 г.

Индийско зелено къри с пилешко, кашу и зелени банани


 

 Продуктите:

За 2 порции:

1ч.ч. ориз Басмати

2 бр. звезден аснасон

3-4 шушулки зелен кардамон - разпукани 


стрък къри листа

1 даф. лист (при мен пресен, от моето дръвче)

1ч.л. семена синап

1щ. симена кимион

1щ. семена аджван 

2см парче джинджифил - ситно накълцан

1с.л. къри паста ( при мен зелена за зелено къри :) )

 

2щ. асафетида

1/4ч.л. сминдух

1/2ч.л. куркума

1/2ч.л. сух кориандър 

сол и п-р 

 

1/2 от по-едра пилешка пеперуда/ гърдите - нарязана 

1 консерва кокосово мляко (400мл)

2 неголеми картофа - на кубчета

1 средна тиквичка - на едри кубчета

1 банан (позвах зелен - сорт за готвене, но и обикновен жълт банан ще свърши работа - на шайби

50г сурово кашу - пасирайте с малко вода на паста

 Поръска - бомбайски микс при мен. Може да поръсите със запръжка или кокосови люспи; сушени банани... Или да поднесете с чътни... от манго например.

 

Приготвяне:

 Ориза сварете с вода - 1:2.5, зв. анасон и кардамона на слаб огън. Когато почти е поел водата, изключете и сложете капак. След 10 -15 мин. го розрохкайте с вилица и посолете по ваш  вкус.

Подправете пилешкото със сол и п-р и  запържете за 2мин., извадете.

В същия тиган сложете семената и листата, след това джинджифила, къри пастата и накрая кокосовото мляко. Действайте бързо.  

Добавете картофите и варете 8мин., сложете и тиквичките - и варете още 6мин., тогава добавете и банана - за 2 мин. Накрая разбъркайте и с пастата от кашу. 

Сервирайте и се насладете!

Да ви е вкусно! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

И за Остатъка (остатъчен квас) с уважение...

  В изирам остатък от квас гледан на плота/ стайна температура. Не съм гледала Кваса си в хладилник.       При всяко хранене на моя щастлив...