вторник, 17 март 2020 г.

Тайландска супа с пилешко

Ядохме такава в един тайландски ресторант. Ама толкова ми хареса, че забравих да забележа какво има, да се замисля... ядох в такъв захлас... Опитах се да я възпроизведа и по мнението на семейството е едно към едно. ;)  Така или иначе е изключително вкусна супа! :)




Продуктите:
за около 2.5л супа

2 бр. пилешки гърди/ 1 "пеперуда"

2стр. зелен лук

1с.л. сух чесън

2-3с.л. соев сос (да покрие месото,без да "плува")

 
грах - замразен при мен
зелен боб - замразен при мен
1 консерва кокосово мляко (400г)
джинджифил - колкото палеца ви
чесън - 2 скил.
1-2с.л. къри паста
лимонова трева - сушена                                                                                        

1с.л. палмова захар (кокосова или кафява, в краен случай бяла)                  

1ч.л. рибен сос 

сок от лайм по вкус
сусамово олио 
2-3с.л. царев. нишесте

Или ползвайте други зленчуци. 

Приготвяне: 

Зеления лук, сухия чесън и соевия сос рабъркайте. Пилешкото нарежете на лентички и сложете в маринатата и разбъркайте добре с ръце. Покрийте и мариновайте поне 30мин., а колкото повече... :)  Изпържете за кратко на силен огън  - около 2 мин. Внимавайте да не го препържите, за да не стане сухо. Отставете настрана.

  Запържете джинджифила, чесъна, къри пастата, лим. трева, налейте кокосовото мляко и  добавете месото и зеленчуците.  Добавете гореща вода и подправете с рибен сос, палмова захар и сок от лайм, сол  и още чили ако е нужно, малко сусамово олио. Варете 10ина минути или до готовност на зеленчуците. Накрая добавете и нишестето разтворено в малко студена вода.

Готово. Да ви е вкусно! :)

понеделник, 16 март 2020 г.

Калоферски милинки

Тези са любимите у нас. Много вкусни! :)



Продуктите:
15г жива мая/ 5г суха
350 мл прясно мляко
350 мл кис. мляко 
1и 1/2 с.л. сол
3с.л. захар
о-о 1кг брашно до меко тесто
2+3 с.л. олио 

 Плънка - тя е от мен, иначе в тестото няма нищо.

3 яйца и сирене - до суха смес

Заливка
100 мл прясно мляко
2с.л.  масло
1с.л. захар
1ч.ч. сирене - надробено

запечени хлебни трохички



Приготвяне
Ако сте сигурни в годността на маята, само я разтворете в малко от пр. мляко.  Ако имате някакви съмнения, че може да не е съсвем прясна - добавете и малко брашно и оставете да шупне. Пресейте брашното. Омесете продуктите + 2с.л. олио до меко нелепнещо тесто и го измесете  добре с останалите 3с.л. олио за около 10-15 мин. Покрийте и оставете да втасва/да утрои обема си.
* За да бъдат за закуска, аз омесвам тестото  вечерта и го оставям да тасва  на  7-10градуса в идеалния случай или в хладилника. Сутринта оставям втасалото тесто за 30 мин да се постопли и отпусне.  
Разточвам втасалото тестото на правоъгълник, разпределям плънката и навивам на руло. Режа на 3.5-4 см шайби и  редя в намазнена и набрашнена/пекарска хартия тава с разреза нагоре. Оставам за половин час, в това време загравям фурната (на 180 градуса)  и приготвям заливката, като стоплям млякото и добавям маслото и захарта да се разтопят, после и натрошено сирене. Заливам милинките, поръсвам с хлебните трохи и пека около 30 мин. на средна степен на фурната. 


събота, 14 март 2020 г.

Патладжани пармиджана

Харесваме и по италиански - само с пармезан отгоре, но и по моему много ни харесва и така го предлагам  днес  и на вас! :)  С вкусна заливка от кисело мляко, босилек и чесън.





Продуктите:
патладжани (ползвах 3 броя средни, а може и 4, в моята тава на снимката 24/34см)
домати - една голяма (800г) и една малка (400г.)  консерви - блендирани грубо
1 глава лук - на ситно
2 скил. чесън - на ситно
2 дафинови листа
сол и п-р
1сл. дом. пюре
1с.л. паста от чушки  (ако имате)
1ч.л. захар

суха моцарела - настъргана
моцарела - 1-2 топки
пармезан - настърган
босилек 

кисело мляко
1 скил. чесън - ситно нарязана
босилек

Приготвяне:
Нарежете  патладжаните  на тънки филии по дължина. Посолете и оставете за половин час. 
В това време  запържете лука, чесъна, сол и п-р, доматеното пюре и пастата от чушки, захарата. Добавете доматите и дафиновия лист и оставете да се изпярят на слаб огън.  
Патладжаните отцедете и подсушете. Изпържете ги .  Махнете дафиновия лист от соса.
Загрейте фурната на 190 градуса. 
В тава сложете малко дом. сос на дъното, отгоре ред патладжани, пак малко сос и покрийте със сирената и пак така, като завършите с доматен сос. Печете на средна степен на фурната за около 20-25 мин.  Киселото мляко разбъркайте, подправете с малко сол и п-р, ситно нарязан босилек и малко олио.  Залейте ястието и печете още 10ина минути  или докато ви хареса на вас. Извадете и поръсете със ситно нарязания чесън.  
Сервирайте със зелена салата. :)






И класическата пармиджана - много вкусна разбира се. :)




Само слоевете сирене и отгоре е разликата.
Ползвах суха моцарела и пармезан.

сряда, 11 март 2020 г.

Варени/парени гевреци :)

Като купешките..., но домашни! :)




Продуктите:
300г брашно
1/2ч.л. суха мая
около 130 - 150мл. вода 
1/4ч.л сол
1/4ч.л. захар

2с.л. сода
2с.л. мед
кристали морска сол

Приготвяне:  
Омесете обикновено хлебно тесто - средно меко и оставете да втаса. След това оформете тънки фитили и оформете гевречета с желания от вас размер. Оставте да втасват отново за окло 20 мин. В това време пригответе тава с хартия за печене и кипнете вода (2-3литра) в дълбока тенджера, добавете содата и меда. Потапяйте гевречетата едно по едно, за около 30 секунди и поставяйте на хартията. Поръсете с кристалите сол. Сложете във фурната, включете на 200 градуса и печете до готовност (около 20ина мин.).  Да ви е вкусно! :)

вторник, 10 март 2020 г.

Пандишпанов сладкиш с вишни

Този сладкиш правя от години. Толкова е лесен, бърз и вкусен - любим е вкъщи.  Вишните така хубаво контрастират на сладкото тесто... Все не съм се наканвала да го снимам и ето най-накрая. :)



Продуктите:
ползвам тава с размери 24/34см (на снимката)

125 г масло
3 яйца L размер при мен
1ч.ч. захар (аз ползвам 3/4ч.ч.)
1ч.ч. брашно с 9-10г протеин
ванилия 
щипка сол

Вишни - всяка пролет си замразявам заради този сладкиш :)  Ползвам ги замразени после.
*Ако не разполагате с такъв, по-кисел плод, сложете какъвто имате, но намалете захарта и добавете в сместа малко лимонов сок (1с.л. при добавянето на брашното) и кора.

Приготвяне:
Загрейте фурната на 200градуса. Сложете маслото в тавата, в която ще печете и го разтопете във фурната до покафеняване - не е задължително, но придава страхотен вкус на сладкиша!
Разбийте яйцата с ванилията, солта, захарта и брашното. Получава се гъста смес, та вишните да не потънат на дъното. Ако все пак ви се струва много гъста, добавете много малко пр. мляко. Разстилате сместа върху разтопеното масло (фурната намалете на 180 градуса) и поставете вишните, така че да има по една във всяко парченце. 





Печете за около-20-25 мин. на средна степен на фурната. 
Поръсете с пудра захар.  


Крем супа от кореноплодни

Много любима супа у нас. :)



Продуктите:
картофи
моркови
целина
пащърнак
лук
сол и п-р

масло
прясно мляко/ течна сметана
сирене 
магданоз
хляб за крутони

Приготвяне:
 Загрейте фурната на 180 градуса. Хляба нарежете на малки кубчета, подправете със сол и п-р ( и други попдправки ако желаете), олио. Объркайте добре и печете за около 15 минути.
За супата - всеки път варира съотношението на продуктите при мен. Така че сложете повече от това, което ви харесва на вас. :)
Сварете зеленчуците, отделете малко от водата им и пасирайте до желаната консистенция. Добавете масло да се разтопи, след това мляко/сметана или от водата до желаната гъстота.
Сервиране: с доста сирене, магданоз и крутони при мен.  Вие подправете, аранжирайте по ваш вкус. :)

Картофена супа със сирене

Картофи и сирене - класическа комбинация, кой не ги обича... та затова и на супа. :)





Продуктите....
количества просто не са нужни
картофи
масло
прясно мляко/течна сметана
сирене
сол и п-р

Приготвяне:
Нарежете картофите  на еднакви парчета, за да се сготвят едновременно.
Сварете ги с два-три пръста вода над тях. Към края добавете сол и п-р (ползвам бял по възможност, ако не - черен, зелен). Сварените картофи извадете и намачкайте с преса. Аз оставям малки парченца. Разредете с малко от водата им. Добавете масло да се разтопи, след това прясно мляко или вода (от варенето, а ако случайно не ви достига тя, ползвайте просто гореща) до желаната гъстота. Надробете желаното количество сирене.
Сервиране:  Поръсвам супата с малко сирене и поливам с разтопено до кафяво масло.
Вие разбира се може да я аранжирате по ваш вкус.

Киш с печени зеленчуци и сирене

  Много вкусен киш с печени зеленчуци.  Киш/галет често са ни вариант, ако останем без хляб за вечеря. С чаша бяло вино... Иначе редовно пра...