събота, 17 май 2025 г.

Киш с печени зеленчуци и сирене

 Много вкусен киш с печени зеленчуци.  Киш/галет често са ни вариант, ако останем без хляб за вечеря. С чаша бяло вино... Иначе редовно правя и за всяко друго хапване през деня.  Хрупкавият блат е толкова прекрасен и различните плънки не му отстъпват. :)

 



Продуктите:

ползвах 28см форма

За масленото тесто:
100г студено масло на кубчета
220г брашно
1 яйце
1/4ч.л. сол
1/4ч.л. захар
1/2ч.л. сушени босилек и мента или подправки по ваш избор
черен п-р
малко студена вода ако е нужно

* 40г остатъчен квас ако имате за влагане

Плънката:
  4 яйца
кофичка от 200г котидж сирене/ друго по ваш избор
1 шепа настърган пармезан
500г прясно мляко

Печени и охладени зеленчуци при мен тиквичка, патладжан, червени лук и чушка, подправих със сол и п-р (черен) и пекох  на 200 грауса до омекване и потъмнели крайчета.

кашкавал за поръсване
* и още пармезан за поръсване



Приготвяне:

За тестото - в съд сложете брашното, солта, захарта и подправките, добавете кубчетата масло и претривайте с пръсти да стане на торихи. Добавете кваса (ако ползвате такъв) и яйцето и ако е нужо и вода, за да съберете бързичко тестото на топка. Не месете, само го съберете, за да имате сипкаво печиво. 
Завийте тестото във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за 30 мин. След това оставте да се отпусне за 10мин. и между два листа пекарска хартия разточете тестото с размер по-голям от формата, за да има и за стеничката. Поставете във формата и изрежете излишното тесто.   
* Аз замразявам остатъка и ползвам като настъргвам трохички за друго печиво.
С вилица набодете на места по повърхността.
Сложете хартия отгоре и сипете боб или ориз за тежест и печете в загрята  на 180 градуса фурна за 15мин., след това махнете тежеста с хартията и печете още 15 мин, до лек цвят. Извадете и охладете за 10 мин.
 За плънката - загрейте маслото и запържете лука, подправете и добавете нарязания лапад да омекне. 
Разбъркайте яйцата, млякото и сиренето. Сложете зеленчуците и залейте с яйчената смес. 

 


Печете в загрята на 180 градуса фурна, около 20мин. да стегне сместа. Поръсете с кашкавала и  пармезана и запечете високо във фурната "на грил" до приятно зачеряване.
Да ви е вкусно! :)

 

четвъртък, 8 май 2025 г.

Хлебна баница :)

 Или баница с хляб, останал и вкусно оползотворен. :)  Приготвена сутрин белязва деня с прекрасния аромат на масло и сирене...



Продуктите:

4-5 яйца

сирене до гъста смес с яйцата 

прясно мляко

масло 

останал сух хляб

 



Приготвяне:

В купа накъсайте хляба на залъци и накиснете с прясно мляко за 10-15мин.  Разбийте яйцата и смесете със сиренето.  С масло намажете тавата, в която ще печете, сложете половината хляб без да го изстисквате старателно, Разпределете добре в тавата и разпръснете кубчета масло, сипете и половината яйчена смес, повторете. Сипете малко от останалото от кисненето мляко. Печете в загратя на 200градуса фурна за около 40-45мин., до приятен залатист загар.  

Да ви е вкусно! :)

 

* Останало прясно мляко от кисненето на хляба прецеждам и прибирам в хладилника... ползвам  в някой от следващите дни за пържени филии или пък в палачинки/гофрети. 

събота, 1 февруари 2025 г.

Доматена супа по азиатски

 


 

Продуктите:

за около 2.5 -3л супа:

 

800г консерва домати (блендирам кратко, като оставям парчета)

  1 среден картоф (на дребни кубчета)

1гл. лук

3ск. чесън

2.5см парче джиндифил на клечици

1с.л. доматено пюре

1ч.л. червен п-р (или пушен такъв)

1ч.л.  захар

сол и п-р

1с.л. рибен сос

2сл. соев сос

инстантни нудли -1 пакет

2 яйца (разбити)

 

Приготвяне:

На слаб огън запържвам джиндифила и чесъна за кратко и изваждам. В същата мазнина запържвам лука, сол и п-р, след това дом. пюре и червения п-р, разбърквам добре и слагам картофа за 2-3мин., захарта и наливам вода да покрие картофа, варя ги 15 мин. Тогава добавям доматите и останалата вода, рибения и соевия сос, джинджифила и чесъна, нудлите и варя още 5-7 мин. Намалявам огъня докрай и сипвам яйцата, като бъркам енергично супата. 

Поръските са по ваш избор.  При мен - пържен и зелен лук.  Да ви е вкусно! :)

понеделник, 20 януари 2025 г.

Влажна морковена торта :)

 Тази е любимата ни морковена торта, влажна и изкусителна, превъзходна! :)


Продуктите:

За блатовете (26см форма):

 Мокри:

4 яйца (L Размер)

200г тъмнокафява захар

80г бяла кристална захар

180г растително масло

60г остатъчен квас (ако имате такъв)

90г бананово (или друго плодово) пюре или кисело мляко

1 ч.л. екстракт от ванилия

Сухи:

250г  универсално брашно

2ч.л. бакпулвер

1 ч.л. сода

1/2 ч.л. сол

1  ч.л. канела

1 ч.л. сух джинджифил

1/4 ч.л. смляно индийско орехче

1/4 ч.л. смлян карамфил

 

150г запечени  накълцани орехи

350г настъргани моркови 

 

За крема:

250 крема сирене + 250г маскарпоне или 500г само от едното ако желаете, на стайна температура

    115г меко масло, на стайна температура

60г пудра захар или по вкус

    1ч.л.  екстракт от ванилия

    щипка сол, на вкус

 

Приготвяне:

Смесете сухите  продукти.  Смесете и мокрите и разбъркайте с миксер или тел. Добавете към сухите  и разместе добре. Накрая прибавете орехите и морковите. 

Печете в 26см форма наведнъж или поотделно, на 180 градуса,  до суха клечка.  Охладете добре.

За крема разбъркайте с миксер сирената и добавете захарта и ванилията. 

Сглобете тортата и оставете в хладилник поне за 24 часа. :) 

Да ви  е вкусно! 

Адаптирано от sallysbaking.

Киш с печени зеленчуци и сирене

  Много вкусен киш с печени зеленчуци.  Киш/галет често са ни вариант, ако останем без хляб за вечеря. С чаша бяло вино... Иначе редовно пра...